Suara Rakyat Kunak

Suara Rakyat Kunak
Suara Rakyat Suara Keramat

ESPN's Bottom Line Widget

Rakan Blooger ( Suara Rakyat Kunak )

Suara Rakyat Kunak ( Google+ Followers )

Jumaat, 22 Januari 2016

Sejenak bersama Datin Sharita...(Pakar pemakanan)

Sejenak bersama Datin Sharita...(Pakar pemakanan)

HKL mengembalikan banyak kenangan... Saya berpindah ke HKL pada penghujung tahun 1993, ketika pregnant kan my eldest... Cepat masa berlalu... Now she already in Canada studying...

Rasa macam baru sangat saya terboyot-boyot bawa perut ke wad tengok pts, masa tu tak ramai Dietitians, so banyak kena ronda, cover area yg agak luas... Time flies...

Bila kita bekerja dgn org sakit...kita always appreciate life... Kita dapat lihat how short the life is...

Ada orang, menabung... kerja kuat, simpan duit untuk hari tua... Tapi kita pun tak tahu, berapa lagi sisa umur yg kita ada setelah kita berpencen...

Dulu saya ada sebut sepintas lalu tentang seseorang yg saya kenal... Our staff actually... Sepanjang kerja, selalu on time, tidak bermasalah... Work hard... All his life was working...

Seorang yg sihat tubuh badan, jarang sangat nak tengok dia MC... Sebelum nak berpencen tu, dia ada jumpa saya... Saya tanya, apa dia nak buat bila pencen? Dia kata kerja dekat 30 tahun, nak la merasa relax, nak habiskan masa dgn wife nanti...

Kita hanya merancang... Beberapa bulan selepas pencen, beliau mula tak sihat... Masuk keluar hospital... Mula tu ingat ada batu karang kat hempedu, sebab simptom sakit kuning (jaundice) timbul...

Semasa melawat beliau, nampak kulit dia kekuningan...mata pun ada sikit kuning... Setelah ujian dijalankan beliau disahkan ada kanser hati... Refer ke Hospital Selayang...yg sememangnya pusat rujukan utk hepar...

Beberapa bulan down the line, keadaan dia semakin teruk... Cepat sel kanser tu merebak... Akhirnya beliau lost his battle to kanser hati... Not even a year after pencen... Rasanya beliau tak sempatpun enjoy duit hadiah pencen...

Itu la...perancangan kita lain, perancangan Allah lain... Kita ingat kita kumpulkan duit, bila pencen, kita dapat bawa isteri jalan-jalan... Habiskan sisa hari tua bersama anak cucu...

Namun tiada yg pasti dalam hidup ni... Life as we know it...boleh ended without notice...

Oleh itu, setiap hari, setiap nafas yg kita ambil, jangan lupa bersyukur... Celebrate life, let org sekeliling kita tahu we love them...

Sekali sekala, jangan menyesal bila kita gunakan.  duit hasil titik peluh,untuk bersedekah, uhtuk keluarga... ..untuk bawa anak-anak keluar makan... Kerana kita tak tahu mungkin today is our last day to be with them...

Just Love the people around you that matter most to you...

Tiada ulasan: