Pangkalan Kunak

Pangkalan Kunak
Pangkalan Kunak, Bagang Perahu, Di Gunakan Masyarakat Bugis Menangkap Ikan Di Daerah Kunak

ESPN's Bottom Line Widget

Rakan Blooger ( Suara Rakyat Kunak )

Suara Rakyat Kunak ( Google+ Followers )

Isnin, 7 April 2014

Maksud Tersembunyi Dari Tanda-Tanda Sakit Pada Tubuh Badan

Rakyat Hakim Negara
Tanda-tanda sakit di badan memberikan beberapa maksud tertentu. Kebanyakan orang salah mengerti akan hal ini. Bacalah keterangan di bawah supaya Anda memahaminya. Info di bawah ini antara info yang terbaik Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubungan dengan fungsi tubuh yang lain. Bacalah untuk menilai sejauh mana kesehatan diri Anda karena informasi ini cukup bagus sebagai bahan rujukkan. Apa apa pun, kalau ada masalah dengan tubuh cepat-cepat lah pergi ke klinik atau rumah sakit bahkan sakit hanya datang sekejap saja karena mungkin dengan datang sekejap adalah untuk memberi clue / hint yang kita ni sebenar nya sakit. Maksud Tersembunyi Dari Tanda-tanda Sakit Di Badan 1. MATA (Bereaksi dengan kondisi hati). a) Mata menjadi merah: Hati mengandung kadar racun yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan racun. b) Mata menjadi kabur: Sering terjadi pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berjalan. c) Keluar tahi mata: Fungsi hati lemah, pembuangan racun sedang terjadi. Ini juga menunjukkan badan mengandung asam berlebihan. d) Keluar air mata: Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau beban kerja e) Ketegangan mata dan kelopak: Tekanan perasaan karena tidak puas atau beban yang berat. 2. HIDUNG (Hidung memiliki hubungan erat dengan paru-paru dan tenggorokan). a) Flu: Proses pembuangan racun di bagian tenggorokan. Badan mengandung asam berlebihan (biasanya suhu badan meningkat). b) Hidung sumbat: Paru-paru mengandung racun yang berlebihan. Proses menyeimbangkan masalah alergi hidung. b) Bersin i) Proses membuang racun di bagian kerongkong. ii) Proses menyeimbangkan masalah alergi hidung. 3. BATUK a) Batuk keluar dahak: Proses membuang racun di bagian tenggorokan. b) Batuk tanpa dahak: Paru-paru mengandung racun yang berlebihan. Biasanya dahak kental keluar setelah beberapa hari mengkonsumsi RG. c) Batuk dan merasa gatal di tenggorokan: Proses membuang racun di bagian tenggorokan dan paru-paru, biasanya terjadi pada orang yang banyak merokok atau terpapar udara yang tercemar. 4. Kerongkong a) Tekak/Kerongkong kering. Proses membuang toksin sedang terjadi di seluruh tubuh. Ini adalah tanda bahwa tubuh kita memerlukan banyak air untuk membuang racun. b) Sakit tenggorokan. Seperti di atas. Tingkat keracunan lebih serius. 5. BIBIR (Terkait dengan fungsi sistem pencernaan) a) Bibir pucat i) Sistem pencernaan yang lemah. ii) Perut berisi angin. iii) Kurang darah yang disebabkan oleh sistem pencernaan yang kurang sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Harus diperkuat fungsi pencernaan dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi. b) Bibir kering dan pecah. Perut mengandung banyak bahan racun. 6. MULUT DAN LIDAH: Terkait dengan fungsi jantung dan sistem peredaran darah. a) Lidah atau gusi bengkak, sakit: Menunjukkan jantung memiliki masalah, seperti lemak yang berlebihan, katup menjadi lemah, saluran koroner tersumbat dan lain-lain lagi. b) Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser). Menandakan darah mengandung asam berlebihan. c) Mulut berbau busuk. Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin. 7. TELINGA: Terkait dengan ginjal. a) Telinga terasa tersumbat: Ginjal mengandung toksin berlebihan. b) Telinga berdengung: Sedang merawat ginjal yang lemah.Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan. 8. KULIT Berkeringat: a) Keringat asin: Badan mengandung kelebihan asam urat. b) Peluh berbau: Badan menyingkirkan toksin melalui keringat. 9. RUAM DAN BISUL: Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air. 10. KULIT GATAL DENGAN RUAM: Proses menghilangkan racun melalui kulit akibat terlalu banyak mengkonsumsi obat yang mengandung bahan kimia. 11. KULIT PECAH DAN BERAIR: Proses pembuangan racun yang larut dalam air.Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit tersebut. 12. RAMBUT GUGUR: Menunjukkan fungsi ginjal yang lemah. Setelah proses rontok, rambut akan tumbuh kembali dengan lebih sehat dan subur. 13. Persendian, TANGAN DAN KAKI a. Sakit Sendi i) Rasa panas. Menunjukkan ada luka di bagian sendi tersebut dan tanda-tanda penyakit Pirai (gout). ii) Tidak rasa panas Tanda-tanda sakit lenguh (Rheumatism). iii) Sakit di bagian bahu. Menandai saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang. b) KEBAS TANGAN: Aliran darah di bagian atas badan tidak lancar. c) KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN: Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bagian lengan dan tetap di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin terjadi. d) KEBAS KAKI: Aliran darah di bagian bawah tubuh tidak lancar. e) SAKIT TAPAK KAKI: Menunjukkan ginjal lemah. Biasanya disebabkan oleh kurangnya latihan dan duduk terlalu lama. f) SAKIT TUMIT KAKI: Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin. g) RASA PANAS DI TAPAK KAKI: penyeimbangan fungsi ginjal akibat lemah tenaga batin. h) GATAL DI celah JARI KAKI: Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot). 14. TANDA-TANDA INTERNAL A. KEPALA. Umumnya, segala reaksi yang terjadi di bagian kepala memiliki kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak. B. PENING / SAKIT DI BAGIAN DEPAN KEPALA Menandakan sakit tekanan jiwa (Neurosis) akibat beban mental dan banyak berpikir. C. PENING / SAKIT DI BAGIAN BELAKANG KEPALA a) Bagian atas. Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi. b) Bagian bawah (tengkuk). Menunjukkan penyakit hipertensi atau tekanan darah. D. SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA: Menunjukkan penyakit migrain. E. BISUL TERJADI DI KEPALA Tanda pembuangan racun sedang terjadi. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain. F. RASA PENING YANG memutar Tanda kurang darah atau aliran darah tidak lancar. 15. MULUT / tenggorokan / LIDAH a) Mual / MUNTAH. Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan beracun dari bagian perut. b) MUNTAH DARAH i) Darah merah: Pembuangan tisu yang sudah rusak di bagian tenggorokan dan ii) Darah Hitam Pembuangan tisu yang sudah rusak di bagian perut; misalnya penyakit ulkus. 16. LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK: Tanda sakit jantung. 17. KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT. Proses pembuangan racun dari tenggorokan akibat infeksi kuman 18. KENCING a) KERAP KENCING Menunjukkan ginjal mengandung kotoran b) AIR KENCING berkapur Menunjukkan penyakit batu karang dalam ginjal. c) AIR KENCING BERMINYAK: Menunjukkan ginjal mengandung kotoran berlemak. d) AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT: Menunjukkan proses pembuangan racun sedang terjadi. e) AIR KENCING BERDARAH: Penyakit batu ginjal, ginjal luka. 19. BUANG AIR BESAR a) CIRIT-BIRIT/KERAP BUANG AIR BESAR: Membersihkan kotoran /keracunan dari usus besar. Diare segera setelah memakan RG, menandakan kanker di bagian usus besar. b) SEMBELIT: Membersihkan racun dari usus kecil. c) NAJIS BERDARAH i) Darah merah: Masalah penyakit ambeien atau benjolan di bagian usus. ii) Darah hitam: Masalah penyakit usus. d) NAJIS BERWARNA HITAM: Menunjukkan proses pembuangan racun dibagian usus sedang terjadi. 20. BADAN a) RASA SAKIT: Umumnya, segala kesakitan badan adalah karena saluran darah. i) Sakit menyucuk: Proses menyeimbangkan syaraf. ii) Sakit sengal: Menunjukkan luka di dalam tubuh. iii) Sakit gertakan: Proses menyeimbangkan saraf yang berhubungan dengan organ-organ tubuh. iv) Sakit menegang: Proses melancarkan darah. b) BADAN TERASA BERAT / MALAS /LENGUH. Badan mengandung asam yang berlebihan. Proses penyeimbangan c) badan terasa panas. Badan mengandung asam yang berlebihan. Ini menandakan tubuh membutuhkan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin. d) BADAN TERASA RINGAN: Menandakan tubuh segar dan proses awet muda sedang terjadi. 21. RASA TAKUT MENGEJUT: Lemah ginjal. Energi batin lemah. 22. CEPAT NAIK DARAH / MARAH: Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi. 23. RASA BIMBANG DAN TAKUT: Sistem paru-paru yang lemah. 24. RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB: a) Sistem jantung yang lemah. b) Sistem saraf otak yang lemah. c) Masalah aliran darah. 25. SUKA BERFIKIR dan berkhayal: Sistem pencernaan yang lemah. Suara Rakyat Kunak

Selasa, 1 April 2014

MH370 : Pelik!! Pesawat Misteri (TIDAK DIKENALI) a...

Demo LoNie: MH370 : Pelik!! Pesawat Misteri (TIDAK DIKENALI) a...: BONGKAR !!! PUNCA TUDM TIDAK PINTAS @ BERTINDAK PESAWAT MISTERI (PESAWAT MH370 MAS) DIDEDAHKAN! Semua sudah sedia maklum, pesawat MH370 t...

Suara Rakyat Kunak

Isnin, 31 Mac 2014

Aku Tergoda Keperkasaan Kakak Iparku

Suara Pakatan Rakyat Sabah: Aku Tergoda Keperkasaan Kakak Iparku: Suara Rakyat Suara Keramat Tak sedikitpun yang terbersik untuk menyakiti Kak Dian (samaran) kakak kandungku sendiri. Aku hanya tak kuasa me...

Suara Pakatan Rakyat Sabah

Rabu, 12 Mac 2014

Najib 'Bunuh' Konsensus Nasional?

KedahLanie.info: Najib 'Bunuh' Konsensus Nasional?: Shahbudin Husin,  Harapan rakyat untuk melihat wujudnya konsensus atau rekonsilasi antara kerajaan dengan pembangkang dalam beberap...

Suara Rakyat Kunak

Sabtu, 1 Februari 2014

Sarah Dan Ina Tak Tahan

Rakyat hakim Negara
Nama aku Azizi. Aku ni berumur 28 tahun dan sudah berkahwin dan mempunyai 2 orang anak. Sebelum aku berkahwin masa aku berkawan dengan bini aku dulu, aku memang jenis yang tak reti nak ambil kesempatan ke atas perempuan ni. Tak tahulah mungkin aku segan. Dan setiap perempuan yang aku berkawan memang tak pernah aku ringan-ringan apakan lagi kalau main. Aku ni ramai kawan perempuan maklumlah aku ni handsome, jadi ramailah perempuan yang nak dekat. Kira teruna aku ni pecah masa aku berkahwin. Punyalah baik aku ni. Sex dengan bini aku takda masalah. Bini aku ni dahsyat sex dia. Apa style pun boleh. Kitaorang selalu buat kat macam-macam tempat. Asalkan sempat, orang tak nampak, apalagi bercantumlah. Tapi apa yang nak aku ceritakan ni bukan sex dengan bini aku. Ini pasal dengan member satu kerja aku. Masa aku mula-mula kerja dulu aku ada minat 2 orang perempuan kat tempat kerja aku. Sorang tu Sarah dan yang sorang lagi tu Ina. Dua-dua ni aku cakap kau memang cantik. Potongan badan dengan punggung dia pehhh, melelehh. Kulit pun gebu. Masa tu aku tak kahwin lagi. Aku minat kat dua-dua ni. Kitaorang kawan baik. Selalu kat ofis kalau time takda kerja selalu aku lepak bersembang dengan diorang ni. Diaorang masa tu tak tahu yang aku dah tunang. Bila saja dua orang ni tahu aku dah bertunang, terperanjat besar diaorang. Barulah aku dapat tangkap rupa-rupanya selama ni diorang pun minat kat aku juga. Yang Ina ni pasal frust agaknya terus kontak pakwe lama dia. Tup-tup bila aku nak kahwin si Ina ni pun nak kahwin sama. Setelah aku kahwin Ina pun kahwin juga. Tinggallah Sarah sorang yang tak kahwin. Bini aku pun dah kenal dia dua orang ni pasal dia orang ni kira member baik aku kat ofis. Lepas kahwin barulah aku dapat rasakan nikmat sex. Baru aku tahu macam mana penangan kalau main ni. Siapa yang pernah main je tahu betapa nikmatnya main ni. Ada satu hari tu Sarah ni call aku katanya mintak tolong tengokkan kipas syiling rumah dia. Tak jalan kata dia. Almaklumlah aku ni part-part DIY ni memang terror. Aku cakap kat bini aku nak pergi ke rumah Sarah ni. Bini aku tak kisah pasal dia kenal Sarah.Bini aku malas nak ikut pasal dia nak tengok program kegemaran dia kat TV. Bila sampai kat sana berdebar dada dan batang aku tengok Sarah ni pakai. Pakai seluar tight dan t’shirt hanging. Tiba-tiba saja terlintas niat jahat untuk main dengan Sarah. Maklumlah dah tahu betapa nikmatnya main ni. Sarah ni tinggal bujang. Sewa rumah sorang je. Ni lah first time aku tengok Sarah tak pakai tudung. Aku tengok dia ni memang lawa lagi kalau tak pakai tudung. Terserlah dua gunung nya yang di depan. Ikut pengalaman aku size dia sama dengan bini aku 35. Korang mesti dapat bayangkan macammana kalau perempuan pakai tight. Nampak tembam pantat dia dari luar tight. Punggung dia bulat, sedikit pun tak jatuh. Aku saja je suruh dia panjat kerusi pusing kipas tu bagi jalan. Aku pulak berdiri kat bawah. Saja je nak ambik peluang tengok punggung dia. Kalau buat macam ni mesti dia tak perasan. kalau dia perasan malu aku. Bila saja dia berdiri dan menjengket sedikit kaki dia kat atas kerusi tu untuk pusingkan kipas, aku dapat menikmati pemandangan indah punggung Sarah tanpa perlu rasa takut Sarah perasan apa yang aku buat. Entah macam mana ntah dia lost balance atas kerusi tu terus terjatuh ke arah aku. Dengan segera aku menyambut dia. Pada masa tu tergesel tetek Sarah kat lengan aku. Terasa gebu kulit dia dalam pelukan aku. Tang situ juga aku rasa macam nak pecah batang aku stim. Sarah terus mintak maaf, tersipu-sipu muka dia. Aku kata tak apa pasal bukannya sengaja. Dalam hati aku lagi suka. Lepas dari peristiwa itu aku selalu terbayangkan Sarah. Sampai aku main ngan bini aku pun kadang-kadang terbayang muka Sarah. Pantang kalau Sarah mintak tolong, cepat je aku datang ke rumah dia. Macam-macam aku bagi alasan supaya bini aku tak payah ikut. Nak terus pergi rumah member bujanglah dan macam-macam lagi. Kat tempat kerja pun aku makin rapat dengan Sarah kalau nak di bandingkan dengan Ina. Kalau kat rumah Sarah lepas tolong dia aku tak terus balik, aku lepak dulu berbual dan kadang-kadang tengok VCD. Aku dah biasa sangat kat sana, sampai tak kisah dah tengok VCD sambil baring kat lantai. Hilang dah segan, lagipun aku dah rapat dengan Sarah. Dia pun kadang-kadang tengok VCD baring sebelah aku je. Ada satu hari tu dia mintak aku tolong pasangkan almari yang baru dia beli. Lepas pasang aku macam biasa lepak dulu. Aku pun berborak dengan dia. Hari tu dia pakai seluar Dockers ngan kemeja. Memang cantik sekali. Aku berbual ngan dia kat atas sofa 2 seater. Ntah macam mana terbukak cerita pasal pakwe dia dulu. aku tanya dai kenapa orang lawa macam dia tak ada pakwe lagi. Sarah cakap yang hati dia belum terbuka lagi nak berpakwe dan kahwin. Aku tangkap feeling pulak bila cakap pasal ni. Aku pun macam mana terkeluar cerita yang aku sebenarnya minat kat dia dulu. Dan sekarang ni pun masih meminati dia. Dia tangkap sayu dan cakap dia pun minat kat aku juga...tapi frust bila aku kahwin. sebab itulah sampai sekarang ni dia tak kahwin lagi. Meleleh air mata dia. Aku pun console ( lucah.sextgem.com ) dia dan aku cakap takda jodoh. Aku peluk dia dan dia lentok kepala dia kat dada aku. Tiba-tiba aku jadi stim. Bayangkan perempuan dalam pelukan. Aku angkat muka dia dan tenung mata dia. Dia pun tenung mata aku.Perlahan-lahan aku rapat ke muka dia dan mengucup sedikit bibir dia. Dia terpaku da tidak membalas. Marah tak suka pun tak. Mungkin terperanjat aku mencium dia. Aku pun tak tahu apa yang aku buat. walaupun aku memang terasa nak main dia tapi semua itu angan-angan belaka. Takdalah sampai niat aku nak buat betul-betul. Tapi hari itu nafsu dah menguasai aku. Apa nak jadi-jadilah. Aku terus mengucup bibir Sarah lagi sekali. kali ini dia bagi respon. Lama aku bercium dengan Sarah. Tangan aku sudah mula merayap di belakang badan Sarah sambil mengusap-usap badannya. Tangan aku mula meraba-raba tetekn dia dari luar baju, dengan cepat Sarah menahan tangan aku. Aku perlahan-lahan menolak tangan Sarah ke tepi dan membuka kemeja dia. Betapa selepas itu Sarah dah hilang pedoman membiarkan apa saja yang aku buat kat dia. Setelah semua pakaian dia aku tanggalkan aku dapat melihat betapa indahnya gunung yang belum di sentuh oleh mana-mana teruna dan pantat yang sungguh gebu dengan sedikit bulu diatasnya. Sarah dah tak berdaya lagi melawan nafsu dia. Mungkin kerana aku bijak dalam foreplay. Habis punggung, tetek dan pantat Sarah aku jilat dan ramas. Melepaskan segala yang aku pendam dan idamkan selama ini. Hari tu juga tamatlah riwayat dara Sarah. Selepas dari itu, aku selalu buat sex dengan Sarah. Dia tak kisah buat dengan aku sebab katanya dia sangat sayangkan aku. Permainan Sarah pun sekarang semakin hebat. Tidak kaku macam mula-mula dulu. Di pejabat pernah aku main dengan Sarah di pantry, tandas executive, di meja aku selepas waktu pejabat, di bilik boss aku. Satu yang aku suka sangat kat Sarah ni bila main dia suka mengerang. Itu yang tambah aku punya feel tu. Aku suka main dengan dia dari arah belakang, tapi bukan main bontot. Dia punya punggung lentik habis. Kalau kat ofis tu kalau, dia datang kat meja aku time kerja mesti aku ambil kesempatan meraba pantat dia dari luar kain. Kalau aku pergi meja dia, kalau ada peluang dia akan buka zip seluar aku dan lancapkan batang aku. Dekat rumah dia jangan ceritalah, korang cakap kat ruang mana aku tak main dengan dia. Setiap ruang aku gunakan. Suara Rakyat Kunak

Sabtu, 25 Januari 2014

Trajidi Dibilik X Ray

Rakyat Hakim Negara
Nama ku Lisa, berumur 27 tahun, boleh dikatakan seksi dan of course sex desire aku boleh dikatakan kuat juga. Aku ada seorang suami, Faris. Lelaki kacak, penyayang dan dialah segalanya bagi ku. Tapi kadang-kadang tu, just for fun mencuba dengan lelaki lain. Satu hari, aku berasa tidak sedap badan especially di belakang bahagian pinggang ku. Suami ku menyarankan aku ke hospital swasta untuk menjalankan pemeriksaan. Aku setuju dan keesokkan harinya aku ke hospital pakar. Setelah berjumpa dengan doctor konsultan, aku terpaksa ke bilik x-ray. Bila semua prosedur selesai, aku berjalan perlahan ke bilik x-ray yang letaknya agak jauh memandangkan hospital itu agak besar juga. Di situ aku berjumpa dengan seorang lelaki yang akan menguruskan x-ray kepada ku. Berbadan tegap, muka manis, senyuman menawan. Sepasang mata yang cukup menggoda dan seksi. Memang tampan dan pastinya aku tak akan lepaskan peluang ini andainya dapat bersama di dia. Aku terpaku sewaktu bertentang mata dengannya. Dia senyum sambil menghulurkan tangan meminta dokumen x-ray yang aku bawa.. Serta merta aku memandang terus ke peha lelaki tersebut. Terbonjol di situ sesuatu disebalik seluarnya. Apatah lagi aku yang hanya memakai skirt paras lutut dan blouse yang terbuka 2 butang bajunya. “Saya, Akmal, pembantu x-ray di sini”, katanya memperkenalkan diri. Aku senyum sambil mengganggu lalu memberinya dokumen ditangan ku. “Ke bilik sana, ya”, kata Akmal setelah membaca dokumen yang diberi tadi. “Puan tukar dulu baju ni. Khas untuk x-ray”, Akmal mengarahkan ku. Aku capai baju tersebut dan dengan menarik sebidang kain yang dijadikan tirai untuk bilik persalinan. Sewaktu membuka baju ku, aku dah sedar yang celah kangkang ku dah menerbitkan air keghairahan. Aku tersenyum sendirian sambil mengenakan baju x-ray tersebut. “Pakaian dalam yang atas perlu dibuka juga, ya Puan Lisa”. Terdengar suara Akmal dari balik tirai tersebut. Lalu terus ku buka bra ku dengan menyangkakan ianya perlu. Setelah menyangkut baju dan bra ku di tepi dinding, aku keluar dari kawasan persalinan. “Baju ni, butangnya dibelakang, saya tak boleh nak kancing..”, kata ku pada Akmal bila aku keluar sambil memegang baju tersbut rapat ke punggung ku kerana pengancingnya di belakang. Malu juga aku rasakan. “Nak saya kancingkan?”, tanya Akmal. Aku mengangguk. Lalu Akmal ke belakang ku sambil mula mengancing baju x-ray tersebut. Agak lama Akmal cuba mengancingnya. Mungkin juga mengabil kesempatan melihat tubuh ku dari belakang. Ada juga aku rasakan sentuhan tangan Akmal di bahagian belakang badan ku. Makin basah aku dibuatnya. “Ok, dah siap. Sila baring atas meja ni. Saya nak aturkan kedudukan bagi mengambil gambar x-ray Puan Lisa”. Akmal mengarahkan ku. Perlahan aku ke meja tersebut. Menaiki bangku kecil yang dijadikan tangga dan berbaring. Terlentang. “Puan Lisa kena mengiring ya. Menghadap ke sana”, arah Akmal lagi. Aku ikut arahannya. Punggung ku kini menghadap Akmal yang sedang membetulkan mesin x-ray agar dapat mengambil gambar bahagian pinggang ku. Tangan Akmal kemudiannya menyentuh bahagian pinggang ku sewaktu sedang membetulkan mesin x-ray tersebut. Seperti ada aliran eletrik aku rasakan diseluruh badan apabila terkena sentuhan tersebut sehingga aku mengerang kecil. Aku gerakkan badanku sedikit. Jari Akmal menekan-nekan sedikit bahagian pinggang ku dan mengatakan bahawa di situ lah gambar x-ray yang akan di ambil. “Kalau nak keputusan x-ray yang lebih baik, Puan Lisa terpaksa buka skirt ni. Tapi terpulanglah pada Puan”, kata Lisa. Aku palingkan muka ku padanya. Dia nampak seperti pasti dengan apa yang dikatakannya. Dahi ku berkerut sedikit memikirkan apa yang dipintanya tadi tapi bagiku itu satu peluang. “Baiklah tapi tolong kunci pintu tu dulu”, kata ku. Perlahan aku angkat sedikit punggung ku sambil menarik skirt ku ke bawah melepasi kedua kaki ku. Hanya g-string dan baju x-ray yang ada di tubuh ku. Aku lihat Akmal memandang tanpa berkelip pun matanya. Seperti dia tahu yang faraj ku dah basah. Aku juga nampak bonjolan di seluarnya semakin besar. Nampaknya aku dan Akmal sedang terhibur dengan apa yang kami berdua lihat sekarang ini. Seolah seperti kami berdua faham dengan apa yang mungkin berlaku seterusnya. Akmal meminta aku mengiring seperti tadi. Sekali lagi tangannya menyentuh pinggang ku dan kemudian turun ke bahagian punggung ku. Aku menggeliat seolah cuba mengelak sentuhan tangannya walaupun aku sudah mula merasa satu kenikmatan. Apatah lagi baju x-ray yang dipakai ku hanyalah sekadar paras bawah sedikit dari pangkal punggung ku. Dengan tidak semena-mena, Akmal memegang bahagian luar faraj ku. Aku tersentak dan memalingkan badan ku. Dengan pantas Akmal menangkap tangan ku dan membawanya ke bonjolan di seluarnya lantas membuat aku berpusing menghadapnya sambil masih lagi terbaring di atas meja x-ray. Perlahan Akmal membuka zip seluarnya dan mengeluarkan zakarnya yang dah cukup keras. Dia rapatkan batang zakarnya ke mulut ku sambil sebelah lagi tangannya telah pun menggosok faraj ku dari tepi g-string yang ku pakai. ... Next part Suara Rakyat Kunak

Jumaat, 24 Januari 2014

Kisah benar, mimpi kematia Yang benar Benar Terjadi.

Rakyat Hakim Negara
Al-Fatihah... Terlebih dulu Abe harap kita semua akan sedekahkan Al-Fatihah kepada Arwah Mohd Ranoorsyam yang telah pulang ke Rahmatullah pada tahun lepas... Abe tidak mengenali Arwah... Arwah ni ialah kawan kepada 'housemate' KakiSembang[dot]com. Apa yang Abe tersentuh mengenai Arwah ialah pengalaman beliau KE ALAM BARZAH yang telah di alaminya dalam mimpi sebelum Arwah benar2 Pulang Ke Rahmatullah... Di sini Abe kongsikan dengan korang... Arwah membiasakan dirinya sebagai PakDo... Abe amik tulisan Arwah ni dari dalam Blog milik Arwah... INI KISAH BENAR... Korang baca sendirilah.... Sesekali masih terkenang.... mimpi pakd0.. ermmm..selepas pakd0 baca cerita 'Jubah untuk Ibu' kembali terkenangkn mimpi pakd0 xlama dulu...mimpi ni masih lagi kuat dlm kepala 0tak yg sudah berkarat nih... sayu jer bile teringat mimpi tu.. 0k la kali ni pakd0 nk k0ngsi mimpi tu bersama2 teman... walaup0n mimpi ni mmg xbest tp inilah mimpi paling pakd0 ingati sepanjang hidup dan pakd0 akan mengalaminya suatu hari nanti.. k0mpemm!!! mimpi nye lebih kurang macam ni la... pakd0 sakit dan terlantar kat rumah baru family pakd0.. xsure sakit ape.. tp yg pakd0 ingt mase tu da hmpir hayat dah... mimpi tu start nga da nk nazak.. pakd0 lihat family rapat semua ada dan sedang baca surah Yasin.. ermm pakd0 tau pakd0 dah nk mati time tu.. b0nda tersayang duk tepi pakd0 dgn air mata bercucuran.. abah pakd0 berada di tepi kepala.. muka abah cukup tenang time tu walaup0n dia tau pakd0 sedang sakaratul maut... abah mengajar pakd0 kalimah tauhid.. sayu jer suara abah.. pakd0 terasa ketenangan abah cukup tinggi.. pakd0 cuba mengikuti kalimah tauhid yang diajar abah.. tangan pakd0 digenggam erat 0leh abah.. "ikut abah, La ila ha illallah" ucap abah dgn tenang.. pakd0 masih ingat suara abag smpi ke hari ini.. pakd0 juga masih ingt, pakd0 sudah xmerasa kaki, perut dan hanya b0leh merasa hangat tangan abah.. selepas pakd0 mengucapkn kalimah tauhid.. pakd0 sudah tidak berada bersama jasad pakd0.. pakd0 di awan-awangan.. sakitnyer pakd0 xleh nk ccerita kat sini.. terlampau sakit dan pakd0 xmampu membuka mata kerana sakitnya sakaratul maut... sedar jer pakd0 dah berpisah dgn jasad yg bersama pakd0 selama lebih 25 tahun... sayu jer tgk b0nda, abah adik2 menangis melihat pakd0 yg sudah terbujur kaku di ruang tamu.. pakd0 lah 0rg pertama yg mati di rumah baru abah.. dari atas pakd0 hnya mmpu melihat b0nda mengucup dahi, mencium pipi, mendakap erat pakd0... tp pakd0 hanya mampu melihat... abah menutup wajah pakd0... tenang setenangnya pakd0 teng0k abah.. walaup0n mata abah sudah mengalir air jernih.. tp abah cukup tenang.. adik2 pakd0 datang mencium seorang demi seorang.. air mata adik2 membasahi dahi dan pipi pakd0... semakin ramai datang ke rumah pakd0.. masing2 mengucapkan takziah.. b0nda masih menangis dan masih setia di sisi jasad pakd0... setiap kali kain di wajah dibuka utk ditatap saudara mara, b0nda akan menangis.. pakd0 xlama di ruang tamu... abah dan adik lelaki pakd0 datang menghampiri jasad pakd0.. pakcik pakd0 juga ada, atuk pakd0 juga ada.. pakd0 diusung dgn penuh lemah lembut ke belakang.. pakd0 diletakkan di atas tempat mandian.. b0nda tetap setia mengiringi pakd0.. ketika pakd0 itu pakd0 sudah kembali ke jasad pakd0.. terasa pedih sakaratul maut masih terasa.. abah dan se0rang ustaz memandikan pakd0.. curahan pertama air ke jasad membuatkn pakd0 ingin menjerit.. terasa sangat sakit.. sejuk sangat walaup0n air paip jer.. abah mengusap lembut pakd0... disabun, dig0s0k2 jasad pakd0.. ketika mandi p0n terasa sakit.. nk jer pakd0 bersuara.. "sl0w ckit sakit" tp pakd0 sudah hilang nikmat bersuara.. walaup0n dimandikan dgn penuh kelembutan, sakit tetap terasa... pakd0 dilap 0leh abah dan ustaz.. pakd0 kembali diusung ke ruang tamu.. pakd0 mencari2 teman2, kawan, sahabat pakd0.. sedih dan sayu jer. s0rang p0n xde, xdatang.. yg datang agak ramai, tp pakd0 xkenal.. muda2 berjubah dan berserban.. semua memenuhi halaman rumah... s0rang p0n pakd0 xkenal.. pakd0 dikafankan 0leh ustaz dan abah... abah masih lagi tenang... cukup2 tenang... setelah siap dikafankan.. abah memanggil b0nda, adik2 dan keluarga yg lain.. pakd0 masih ingt ayat abah " siap d0h ni, mari sap0 n0k kucup.. last d0h ni, lepah xleh d0h jup0.." suara abah cukup tenang.. b0nda 0rang pertama mengucup dahi pakd0.. pipi pakd0.. bahu pakd0 dipegang erat b0nda.. terasa hangat bibir b0nda mengucup pakd0.. adik2 s0rang demi s0rang mengucup dahi dan mencium pipi abang sulung mereka.. pakd0... masing menahan sebak.. pakd0 hanya diam.. sedih melihat mereka semua.. setelah semua mengucup dan mencium pakd0.. abah menjadi 0rang terakhir mengucup dahi pakd0, mencium pipi pakd0.. ketika itulah abah kelihatan sangat sedih.. mata abah bergenang dgn air mata.. maklumlah kucupan terakhir buat anaknya... wajah pakd0 ditutup dan pakd0 diangkat da di sembahyangkan... anak2 muda berjubah dan berserban memenuhi ruang tamu dan smpi kebahagian belakang, mereka berjemaah menyembahyangkan pakd0... abah dan adik ada bersama.. selepas selesai, bermulalah perjalanan terakhir pakd0.. kali ni pakd0 dah xpulang lagi ke rumah baru abah... sampai di kubur.. pakd0 dikebumikan bersama2 arwah m0yang, arwah ibu saudara pakd0.. abah dan adik berada di dalam liang lahat menyambut pakd0... abah membuat bantal dari ketulan tanah untuk pakd0.. diletakkan di kepala pakd0... pakd0 mengadap Kiblat... kali ni pakd0 sudah tidak b0leh melihat dunia luar.. tidak sperti sebelum dikebumikan.. abah menimbuskan liang lahat dgn penuh tertib.. perlahan jer.. sakit yg amat apabila tanah terkena pakd0.. seperti dihempap batu.. cukup sakit... sehinggalah pakd0 sudah tidak dapat mendengar suara dari luar.. cukup sunyi kese0rangan... dan ketika itulah pakd0 tersedar dari tidur... air mata mengalir ke pipi.. pakd0 masih hidup dan masih terasa sakit di seluruh badan... itulah mimpi yg pakd0 alami... masih kuat dlm ingatan pakd0... sbb itulah pakd0 b0leh menceritakan satu persatu mimpi pakd0... dan yang pasti pakd0 akan merasai semula mimpi pakd0.. itu janji yang pasti.. SEMOGA ALLAH SWT MENCUCURI RAHMAT KE ATAS ROH ARWAH & MENEMPATKAN ARWAH DALAM KALANGAN ORANG2 YANG BERIMAN...... AMIN Suara Rakyat Kunak

Ahad, 22 Disember 2013

Abang Ipar Ku Ganas. Siri 111. 18 SX

Rakyat Hakim Negara
Setelah selesai dia blow air mani dia , tiba tiba bunyi tapak kaki orang seperti berjalan menuju kat toilet lalu aku mengambil towel aku kat pintu itu dan abang ipar aku pun terus berdiri dan mengambil tuala dan terus keluar. Tak semena mena aku ternampak bayang bayang kat dinding dan menuju ka toilet. Aku pun sempat bersembunyi di sebalik almari baju kebetulan dekat toilet. Sebenarnya aku takut akak Ijah terserempak dengan kami berdua.Dalam berberapa saat akak Ijah muncul berjalan menuju ke toilet kebetulandia terserempak dengan abang ipar aku yang sudah sedia memakai towelnya. Akudapat mendengar perbualan mereka."Oh! Abang dah mandi ya.. Kenapa abang terketar ketar ni? Tanya akak ijah. " Abang dah lama mandi tadi. Abang tunggu Ijah, tak muncul muncul jugak. Sampai abang kesejukan." jawab abang ipar aku untok meyakinkan keadaan sebaliknya. "Kesihan abang. Tapi kalau abang nak mandi sekali lagi sama Ijah boleh jugak." Tanya akak Ijah. "ehhye boleh jugak" jawab abang iparku sambil mereka berdua menuju ka bathroom. Setelah mereka berdua masuk ke bathroom jadi aku pun keluar lah dari persembunyian ku dan terus ke bedroom ku.Lepas kami dinner, akak Ijah , abang ipar ku dan akuh duduk lah kat bilik tamu .Mereka menonton Vcd , cerita "The Lonely Wife" mengikut dari cerita abang iparku cerita itu ada sedikit berunsurkan sex juga. Aku pada masa tu aku tengah membaca majalah Remaja dan duduk bersama mereka. Setelah 10 minit Vcd di mainkan aku pun cabut lah dari tempat duduk aku kerana aksi aksi cerita berunsur sex dah bermula memang lah aku malu menonton bersama akak Ijah lagi pun perangai dia sampai saat ini pun masih mengontrol aku jugak.Aku pun nak masuk bilik tidur tapi sebelum tu aku nak buang air dulu memang sikap aku dari dulu lagi. Aku masuk lah ke bathroom dan mula mula gosok gigi kira kira 3 minit lepas tu buang air. Dalam aku cuba nak buka panty aku tiba tiba abang ipar aku sudah masuk kedalam bilik air dan terus mengunci pintu. Aku hampir hampir nak berteriak kerana terkejut tapi nasib baik dia sempat menutup mulut aku. Panty aku separuh jalan je terlepas tersangkut di paha aku dan dia berbisik jangan bising akak Ijah dengar nanti."Biar abang tanggalkan panty milah ya!" katanya sambil dia menundukkan badannya dan muka nya hampir hampir ke tempat pukiku yang lebat bulunya. "Jangan,jangan nanti akak Ijah nampak"kataku sambil menapis tangannya. "Akak Ijah masih menonton Vcd.Dia dah suk sangat kat cerita tu. Abang ni pun suk kat milah ni." katanya sambil disembamnya mukanya ka pukiku yang hampir hampir nak keluar air mazi ku."Milah nak buang air ni" kataku. "Kalau Milah nak buang air dulu, buang lah. Abang tak kisah sangat" katanya sambil berdiri semula. Aku pun terus lah buang air kat mangkok tu dan diperhatikan oleh abang iparku. Aku tak sangka abang ipar ku ini suka melihat aku sedang pissing. Setelah aku buang air tadi di mendekati aku dan minta aku memkangkang sikit paha ku dan dia menucikan pukiku dengan air paip aku merasa kegelian kerana tapak tangannya yang besar itu mengosok gosokkan pukiku sambil jari jarinya memainkan kelantitku. Aku merasa sungguh nikmat dan aku juga memainkan perananku melepaskan kain pelikat yang di pakainya dan butuhnya yang sudah dari tadi menegang ternampak sedikit air mazi."Abang dah stim ya.!" Kataku sambil meramas kepala butuh yang berkilat lagi besar. "Abang suka kalau milah main main kat kepala butuh abang dan kalau jari jari milah memain biji tu pun enak juga > rasanya." Katanya sambil memuji ku.Tangannya tak lepas lepas dari pukiku dan di ambilnya sabun Lux di basahkannya sabun itu dan tangannya yang ada buih sabun itu digosoknya kat puki aku. Aku pun merasa kenikmatan dengan caranya yang belum pun aku cuba."Abang pernah tak buat macam in kat akak Ijah" soal ku sambil nafas ku yang susah nak keluar kerana mainan jari jarinya kat bibir pukiku yang dah menebal. “ Dulu mula mula abang kawin dengan akak Ijah abang suka membasuh puki akak Ijah selepas buang air kerana bila digosok mengunakan buih sabun bukan akak Ijah saja yang merasa nikmat tapi abang yang suka sangat. Abang suka meramas bibir puki dan kelantit akak Ijah. Abang suka memasukkan jari jari kat puki dia." Katanya sambil menghulurkan butuhnya yang betul betul menegang. Aku pun tak lah melepaskan peluang ini dan menarik batang nya seperti melancap. Aku ambil buih yang ada kat puki aku tu dan ku sapukan pada batang butuh dia dan kepala butuhnya makin membesar. Aku hisap butuhnya dari gantungan bijinya dan kepalanya ku gigit gigit manja dan dia merasa nikmatnya."Milah abang nak pukimu sekarang . Abang tak tahan lagi" katanya merayu." "Tak boleh Milah masih dara lagi ni." Kataku mengelak. "Kalau abang nak jilat puki milah boleh lah. Milah cuma suka kalau abang jilat seperti petang tadi. Lidah abang best lah " puji ku lalu di pun mengangkat ku dan menyandarkan aku di tepi long bath yang tidak ada air. Di kangkangnya pahaku dan di cucinya puki ku dengan air , lepas tu digintilnya biji kelantitku dan aku pun tak tahan.Semasa di menjilat pukinya aku bertanyakan padanya kenapa dia suka menjilat puki aku ."Abang punya hobby menjilat puki. Tapi tak lah pompuan yang lain cuma akak Ijah dan Milah ja. Yang lain abang belum pernah lagi." Katanya sambil menjeling matanya pada ku. "Jangan abang cuba cuba dengan pompuan yang lain nanti Milah report kat akak Ijah." Kataku mewarning abang iparku sambil lidahnya sempat singgah kat tetek aku yang dah tegang.Dalam kami asik asik mengisap dan menjilat antara satu sama lain tiba tiba bunyi pintu di ketuk dan suara akak Ijah memanggil nama abang Ipar ku jadi kami pun terkejutlah lalu memakai pakaian masing masing, tetapi kain pelikat yang abang ipar ku pakai dah basah kerana memang dari tadi jatuh kat lantai lalu aku berikan lah abang Ipar aku memakai panty aku tapi mula mula dia enggan tapi aku paksa juga jadi last last dia pakai jugak. Setelah tak ada lagi ketukan pintu dan suara memanggil aku pun suruh abang ipar aku keluar. Dia buka pintu perlahan lahan dan di lihat kiri dan kanan lalu dia pun keluar bila akak Ijah tak ada kat pintu.Dalam berberapa minit aku pun keluarlah jugak. Aku pun terus menuju ke bilik tidur. Bilik tidur aku dan mereka cuma bersebelahan saja. Kalu abang iparaku dan akak Ijah melalukan persetubuhan aku boleh mendengar suara seperti orang orgasm saja. Bila aku terdengar suara yang aneh first time seperti itu aku pun cuba mengendaplah ingin tau memang aku ini pun jenis nya busy body sikit.Satu kali aku pernah tengok akak Ijah dan abang ipar aku bersetubuh di siang hari di kampong ku sebulan selepas mereka kawin. Cuma dalam rumah tu akak Ijah dan suaminya dan aku saja tinggal kat rumah. Ayah dan emak bertandang ke rumah jiran yang berkenduri.Aku nampak tak sengaja mereka bersetunbuh. Maklumlah siang hari lebih kurang 2 petang. Pintu bilik mereka memang tak dapat di tutup rapat apalagi di kunci. Mula mula aku terdengar suara akak Ijah seperti orang sakit aja bunyi nya. Jadi aku tinjau lah kat dalam -pintu dah rangang jadi aku dapat dari cemin yang memang berhadapanan dengan katil mereka. Aku dapat melihat abang ipar aku tengah menghulurkan butuh dia kat akak Ijah. Akak Ijah seperti orang bodoh je macam tak tau apa buat. Aku yang tak tau tentang sex ni lagi bodoh. Dalam fikiran aku butuh abang ipar aku tu sakit kah nak minta di urut kan. Aku tak puas hati aku lihat secara real tampa melihat dari cemin yang kat katil tu. Bukan main besar butuh abang ipar aku tu, akak Ijah pegang dengan genggemannya dan di masukkannya dalam mulutnya macam orang nak hisap ice-cream je. Masa tu akak ijah duduk tepi katil abang ipar aku tu berdiri - lama sangat lah di hisap kepala butuh suami dia. Dalam berberapa minit mereka berubah posisi akak merabahkan badannya kat katil dan kakinya mengkang kang -apalagi suami dia naik atas akak Ijah memainkan tetek akak Ijah dan tangannya turus kat puki akak Ijah -aku tengok aku pun naik stem jugak. Dalam berberapa minit mereka merubah posisi macam 69 style aja-kali ini akak Ijah di atas kepala nya ngam ngam kat butuh suami dia di hisaplah butuh dan abang ipar aku tu lain kegemaran dia di jilat puki akak Ijah sampai akak ijah tak tahan . Lepas tu mereka bersetubuhlah dengan berbagai bagai teknik. Aku pada masa tu tak tahan jugak melihat mereka ni -tau tau saj puki aku pun basah dan waktu nak tidur terbawa bawa mimpi jugak.Kamu yang asik dengan cerita ni aku harap lah sabar-sabarlah setekat mana aku boleh mempertahankan kesucian ku walaupun pukiku sudah di jilat oleh abang iparku tapi aku masih dara "virgin " lagi kalau nak tau bila saatnya akan pecah jadi baca di siri Abang Ipar ku di part 3. Suara Rakyat Kunak

Jumaat, 20 Disember 2013

Abang Ipar Ku Ganas. 18 SX.

Rakyat Hakim Negara
Aku masih lagi bersekolah dan tinggal di rumah kakakku. Suaminya seorang tentera dan kakakku seorang jururawat yang selalu kerja shift pagi. Aku pula bukanlah dara lagi kerja sudah selalu bersetubuh dengan kekasihku. Pada suatu hari aku telah berpisah dengan kekasihku dan sudah hampir seminggu pukiku tidak diamput. Lubang pukiku sudah melolong-lolong minta disetubuhi. Hinggalah suatu hari aku mendapat idea untuk menggoda abang iparku. Kakak seperti biasa balik pagi kerja dari malam hingga pagi. aku sengaja memakai baju tidur yang nipis tanpa bra dan lalu di depan abang iparku yang sedang menonton TV. Aku rasa matanya terbeliak melihat aku tapi aku buat-buat tidak tahu saja. Aku senggaja tidur lewat malam itu setelah semua anak buahku tidur. Tiba-tiba ketika aku sedang berada di dapur untuk membuat minuman, abang iparku datang dan meramas buah dadaku. Aku pura-pura meronta dan mengatakan "jangan bang.." tapi abang ipar terus menyelak baju tidurku dari atas bahu dan menghisap puting susuku. aku masih lagi berpura-pura menolak dan lari ke ruang tamu. Abang iparku terus mengejar dan memeluk dan mengangkat aku ke atas meja makan. Dengan ganas dia terus menyelak baju tidurku dari bawah dan membuka seluar dalamku. Dengan ganasnya dia membilak pukiku dengan tangannya dan menjilat lubang pukiku. Aku yang memang menunggu untuk dijilat lubang puki kerana inilah acara yang paling sedap kalau aku di amput. Dia pun mengatakan" sedapnya lubang puki mu sayang" Aku yang tengah kesedapan terus membangkangkan pukiku seluas-luasnya dan lidahnya semakin ganas sambil dia menghirup air-air yang keluar dari lubang pukiku. Lepas itu dia bangun dan menghisap puting susuku. Dia katakan susuku keras dan besar. Aku yang sudah tidak tahan menunggu di amput terus merenggek-rengek "Abang lekaslah amput lubangku" Dengan sekali sentap sarungnya kerana dia tidak memakai seluar dalam, batangnyg yang besar dan keras terus menerja ke dalam pukiku yang menganga dengan luasnya. "ABang, sedapnya butumu bang...amputlah lubang pukiku ini bang" meja makan itu berbunyi-bunyi tapi kami tidak peduli kerana anak-anaknya masih kecil lagi. Dia turunkan aku ke lantai dan mengamput lagi dengan ganasnya. Dia katakan pukiku sungguh sedap dan lazat. Dia terbalikkan aku dan mengamput aku seperti anjing. malam itu saja aku di amput hampir 10 kali. Abang iparku ini ganas dan kuat nafsu. Kadang-kadang tengahari aku ponteng sekolah dan dia akan pulang untuk mengamputku. lain lagi dalam kereta, hampir runtuh kereta dibuatnya. Lubang puki sudah luas lubangnya kerna di kerjakan setiap malam. "Abang..pukiku ini dah luas lubangnya abang asyik kerjakan" Dia ketika itu tengah mengerjakan lubangku dengan batang butunya hanya berkata "Lubang pukimu hanya untuk santapan batang butuku sayang" Hari ini aku masih lagi tinggal bersama kakakku dan lubangku masih lagi ghairah dengan batang abang iparku Suara Rakyat Kunak

Main Ganas 18 SX.

Rakyat Hakim Negara
Semalam merupakan malam yang indah kerana aku pertama kali melakukan seks dengan pakwe aku, nama dia khalid. Panggil Lid.Kami saling membahasakan diri kami papa dan mama. Biasalah...saat bercinta semuanya indah belaka...sebagaimana seks dengan Lid semalam. Takkan aku lupakan. Kami main dalam bilik Lid. Semuanya berpunca daripada Lid memainkan cerita blue di telefonnya. Niat awal berjumpa adalah seperti baisa, belajar bersama-sama. Seks kami jua rasanya subjek yang boleh dibelajarkan bersama-sama. Di praktikkan terus...huhu...pertama kali batang Lid masuk dalam pepek aku, aku menangis..sehinggakan demam aku dikerjakan. Darah dara aku keluar, menandakan hilang sudah dara aku. Lid tersenyum puas kerana aku merupakan orang pertama merasakan keterunaannya dicabul dan dia berjaya menjadi insan pertama meragut dara aku. Lid sangat berlembut dengan aku...tak sangka seksnya seperti satu rasukan syaitan. Semalam kami dah mulakan, hari ini merupakan sambungan.pagi lagi aku dah terima sms daripada Lid "mama demam ke sayang,papa nak rasa pepek mama sangat-sangat" aku jawab "samalah,tak sabar juga ni...ada peluang ke hari ini?" Lid menjawab "jom, papa jemput mama datang rumah, kita main ek.."aku pun jawab "OK :)". Paling best sebab mak ayah Lid takde. Abang dan kakaknya juga entah ke mana. Setelah aku menipu mak dan ayah untuk ke perpustakaan kolej, Lid jemput aku untuk sesi seterusnya. Sampai kat bilik Lid,aku pun mula cium bibir Lid...Kami berpelukan atas katil Lid. Berpelukan sambil membalas ciuman sambil Lid membuka baju ...bra. Lampu malap disisi bilik menjadikan keadaan bertambah romantik. Aku dan dia semakin rancak bercumbu-cumbuan..tangan Lid juga mula merayap ke leher dan turun ke buah dada aku. Aku merelakan semuanya. Jari jemari Lid mula meramas mesra puting tetek aku. DIjilit manja dan dihisap sekuat-kuatnya. Biji aku semakin rancak dikerjakan tangan sebelahnya. Aku merengek..."aaaa...aaaaa...aaaaaa.... .fuck...fuck me..."suara aku keluar merayu. Lid semakin rancak bila mendengar rengekan aku. Dia mula memasukkan jari ke dalam seluar dalam aku...jarinya semakin laju bermain di biji kelentit aku...air keluar dengan banyaknya. Lid mula jolok jarinya ke dalam pantat aku...sedapnya...sambil mulutnya tak henti-henti menghisap puting tetek aku. Lid membuka seluar dalam aku dengan pennuh nafsu....nafasnya kencang..digigitnya peha aku...argh....sedapnya... Nafsu aku semakin memuncak jadinya. Mulut aku mengerang...Lid meletakkan seluar dalam aku dimulut aku..diikatnya supaya aku tidak bersuara.... Lid kemudiannya menyuruh aku menutupkan mata dan diikat kedua belah tangan aku di hadapan menggunakan tali bra aku, kaki aku dikangkangkannya..kangkang luas.... Aku terkejut dan bertanya kenapa, Lid hanya diam...dijilatnya pantat aku. Terkangkang-kangkang aku menahan kesedapan...Aku apitkan kepala Lid di celah peha semasa klimaks..sedapnya...semua air pantat aku disedut oleh Lid. Lid bangun lagi,kali ini dia mengambil entah tali apa dan ditarik kaki aku ke penjuru katil. Diikat sebelah kiri dan kanan kaki aku. Aku sekarang berada dalam posisi duduk atas katil...kaki terbuka berbentuk V. Dikangkangkan oleh Lid.. Lid naik ke atas katil dan membuka ikatan dimulut aku. Dilepuknya bontot aku dengan kuat.sedapnya bontot di lepuk begini. Bertambah naik nafsu aku. Dibuka ikatan tangan aku tadi. Lid menggunakan seluar dalam dan bra aku untuk ikat kedua belah tangan aku di katilnya. sekarang aku dalam posisi X. Aku tidak ada idea akan apa terjadi pada hubungan seks kami. Aku bertanya "Lid, sayang...macam mana nak seks kalau u ikat i ni sayang"...Lid menjawab "lagi senang u...seks kita akan jadi lebih nikmat macam ni...kita try posisi baru ye sayang" Lid nai katas badan aku dalam posisi terbalik...disumbatkan batang konek ke dalam mulut aku dan mulutnya menjilat biji kelentit aku...aku seperti tidak boleh bernafas...namun,Lid berterusan menjolok batang koneknya ke dalam mulut aku...aku hanya hisap dan air liur semakin banyak keluar bertambah air mazi Lid,,,nafsu aku semakin memuncak...Lid menikmati setiap saat melayan biji kelentit aku...dihisap...dijolok ke dalam pantat...dijilat...terangkat-angakat punggung aku...sedap sangat..terpancut keluar air aku ...makin lama, Lid makin lajukan jolokan batangnya...dan cruttt...crut.....dipancutkan terus air maninya ke dalam mulut aku..aku terus tertelan kerana batang Lid makin kuat aku hisap...Lid bersuara kepuasan... Aku jilat air mani yang mengalir keluar daripada mulut...sedapnya air mani jantan..bisik aku didalam hati...Lid terus bangun dan baring di sebelah aku...ikatan aku masih belum dibuka. Aku juga kepenatan.Lid menghempap badan aku. Terasa peluh jantannya mengalir pada tubuh aku. Penghawa dingin bilik tidak terasa langsung. Kami kelayuan tertidur...tiba-tiba terasa sakit...pedih dan panas...di tetak aku..aku terbuka mata dan lihat Lid sedang nyalakan lilin. Dititiskan lilin ke atas tetak aku..aku menjerit "argh....no please..stop it...no....stop...its hurting...please....."Lid meneruskan titisan lilin ke perut...diturunkan ke bawah sehingga ke kaki...aku meraung...sakit. Lid senyum...aku terpinga-pinga...Lid bersuara "bertambah nafsu i tengok u sakit..i jadi gila ni".."oh my god...then,come and fuck me darling"aku bersuara.. Lid membuka ikatan tangan dan kaki aku...diarah aku untuk bertukar ke posisi doggy. Dimasukkan batangnya kedalam pantat aku dari belakang. Rentak seks Lid semakin rancak. Tiba-tiba Lid berhenti dan gigit bontot aku.Argh ...aku bertambah syok. Sedapnya permainan seks Lid. Bontot aku juga dilepuk kuat dengan menggunakan rotan..aku kesakitan bercampur sedap...tapi...masih ingin terus dirodok oleh batang konek. "Argh...u are a good fucker...fuck me harder" aku bersuara....Lid hanya tergelak..dan terus menerus menjalankan tugasnya...Lid kemudian semakin rancak melajukan tusukan batangnya dan menjerit puas apabila batangnya koneknya melepaskan berdas-das tembakan mani ke dalam pantat aku. Suara Rakyat Kunak

Rabu, 18 Disember 2013

Isteri Curang Yang Menyesal Tak Sudah

Rakyat Hakim Negara
Kisah Benar Isteri Curang Yang Menyesal Tak Sudah | Benarlah kata pepatah, terlajak perahu boleh di undur, terlajak perbuatan buruk padahnya. Kali ini dipaparkan kisah benar seorang ibu tunggal yang menyesal tak sudah dengan perbuatan menduakan suaminya. Lebih membuatkan dia berasa tertekan kerana dia tidak akan dapat kembali lagi ke pangkuan bekas suami yang masih disayangi kerana talak sudah tiga kali dilafazkan. Ini kisah sedih hidup saya. Kesilapan yang terjadi adalah atas kesalahan sendiri. Saya berusia 26 tahun dan sudah bergelar ibu tunggal. Saya pernah berkahwin pada usia 19 tahun di sempadan Thai kerana keluarga tidak merestui cinta kami. Suami hanya orang biasa, tiada pekerjaan tetap. Selepas berkahwin, kami hidup merantau dan hidup bahagia tetapi apabila ayah sakit, kami terpanggil untuk pulang ke kampung malah suami yang begitu beria-ia mengajak saya pulang. Di kampung, kami menumpang rumah keluarga. Walau tidak kaya dan hidup senang tapi hati kami bahagia. Sehingga pernah terlintas di hati saya, biarlah saya pergi dulu berbanding suami yang baik hatinya. Agungnya cinta saya padanya namun kerana kami kahwin tanpa restu keluarga, semuanya berjalan tidak lancar. Suami ditohmah malah keluarga sendiri yang menjaja kisah kami. Luluh hati saya mendengarnya, tiada sokongan, dihina kerana susah, tiada keluarga, sebatang kara, tiada harta, tidak tahu asal usul. Namun, sebagai seorang isteri yang baik, saya masih pertahankannya walau pun kadang-kala bosan untuk mempertahankannya. Keluarga kata, saya dibomohkan suami. Malah mereka beranggapan saya boleh dapat lelaki lebih kaya, lebih baik dari sekarang. 8 tahun kami kahwin, hanya suku baik suami di mata keluarga selebihnya buruk dan jahatnya dijaja. Dua tahun lalu, saya menyambung pengajian untuk mengubah masa depan. Bersama linangan air mata, saya tinggalkan suami kerana tidak pernah berpisah dengannya. Semasa belajar, dialah yang bersusah payah mencari wang perbelanjaan saya. Saya cukup terharu dengan suami tapi bila pulang bercuti, ada saja berita yang kurang enak, suami ada perempuan, suami suka berjalan, suami tidak balik waktu Maghrib, tak beri belanja dapur, suami baik depan saya sahaja dan bermacam cerita. Tetapi saya masih tetap kuat. Saya tahu keluarga memang mahu meruntuhkan cinta kami. Mereka masih dengan kepercayaan kolot, suami bomohkan saya. Entahlah, saya pun tak faham. Orang kampung juga suka menghasut. Pendek kata, hubungan kami tidak disenangi semua orang. Suatu malam, saya diuji Allah. Dalam perjalanan pulang bekerja, saya disapa seorang lelaki, agak berumur, pegawai kerajaan dan kami mula berkenalan. Kami menukar nombor telefon. Kali pertama jumpa, saya nampak dia matang, baik dan beriman. Kami berhubungan bila berjauhan dari suami. Kami keluar bersama-sama dan saya mula melupakan suami. Saya benar-benar bahagia dengannya. Habis pengajian, saya jadi sasau, rindu dendam kepadanya dan kami selalu bermesej. Dia begitu mengambil berat soal tentang saya hingga saya melupakan suami malah terfikir untuk berpisah dengannya. Suatu hari kami membuat temu janji. Pada suami, saya katakan ada hal kolej tetapi kami tidur di hotel. Hinggalah kami terlanjur. Suami tiba-tiba menelefon dan menguji saya sambil berkata, akan jatuh talak satu jika saya curang kepadanya. Sekali lagi dengan linangan air mata, saya mengakui hal ini dan saya meminta maaf dari suami. Kami rujuk kembali namun kekasih masih terus menggoda hingga tidak mampu menahannya. Ketika itu, saya benci akan suami dan mahu berpisah dengannya. Kekasih berjanji bermacam-macam. Hilang kasih agung pada suami. Saya ceritakan pada keluarga dan mereka menyokong saya memilih kekasih baru dan melupakan suami. Suatu hari, suami tinggal kan saya, saat itu saya mula insaf tetapi saya masih merujuk masalah pada kekasih. Keluarga pula masih buruk-burukkan suami, saat itu saya jadi benci, sakit hati dan terus hubunginya meminta cerai. Saya paksa dia lafazkan cerai. Tercabar, suami lepaskan talak dua dan bila mendengar kata-katanya, saya terus meraung. Saya jalani perasaan ini dengan penyesalan. Saya mahu rujuk ke mahkamah tetapi perkahwinan kami tidak didaftarkan di Malaysia. Kami sudah merujuk mana-mana pihak dan semuanya mengatakan talak kami sudah tiga dan tidak boleh rujuk lagi. Hati masih sayang dan kami sama-sama gila talak. Saya sepi hidup tanpanya dan kekasih saya masih beri harapan. Bagi menghilangkan rasa hati, saya teruskan hubungan dengan kekasih. Namun bahagia tidak ke mana, bila minta bantuan kewangan darinya, dia mengelak dengan berbagai alasan. Bila bersama keluarga, kekasih bagaikan malaikat tetapi bila kami bersama, dia bagaikan syaitan. Kini baru saya sedar, dia bukan lelaki yang baik. Orang yang saya jangka akan dapat bahagiakan rupanya hanya mahukan tubuh saja. Kini dia sudah lama menghilang. Rumah tangga saya diruntuhkan dan kini dia berdiam diri. Ketika ini saya menjalani kehidupan dengan seribu penyesalan, tidak terampun dosa pada suami dan sering merinduinya tetapi kami tidak boleh rujuk lagi. Kini saya benar-benar menyenyesal. Nauzubillah Min Zalik Sumber: Kisah Benar Isteri Curang Yang Menyesal Tak Sudah | Fuh.My Suara Rakyat Kunak

Selasa, 3 Disember 2013

PETUA MELAYU LAMA PETUA UNTUK SALUR JANTUNG TERSUMBAT

Rakyat Hakim Negara
Membuka Salur Darah Jantung Tersumbat [MESTI BACA...] Rawatan alternatif: Membuka salur darah jantung tersumbat Saya ingin berkongsi satu lagi cara rawatan alternatif untuk membuka atau meluaskan salur darah yang tersumbat di jantung. Oleh itu, sesiapa yang mempunyai masalah jantung tersumbat dan perlu menjalani angiografi atau bypass, bolehlah mencuba rawatan alternatif ini, semoga anda tidak perlu melalui pembedahan bypass tersebut. Resepi ini diberikan oleh Vaid Sahab (doktor di Auyervedi) untuk dikongsi bersama. Bahan diperlukan: 1 cawan jus lemon 1 cawan jus halia 1 cawan jus bawang putih 1 cawan cuka epal Cara menyediakan: Campurkan semua bahan di atas dan masak dengan api yang perlahan selama 1 jam (60 minit) atau sehingga bahan campuran ini tinggal 3 cawan. Sejukkan, kemudian campurkan dengan 3 cawan madu semulajadi, dan simpan dalam balang yang bersih. Minum campuran ubat ini satu (1) sudu makan setiap hari. Amalkan sehingga 30 hari dan rasai perbezaannya. Insha Allah rawatan ini akan berhasil. SILA SHARE~~ Suara Rakyat Kunak

Khamis, 28 November 2013

Ustaz Azhar Idrus Hukum gambar dalam fb & twitter



Suara  Rakyat Kunak

Kenyataan fitnah: Bekas pemandu saman pelakon Zahida Rafik

Rakyat Hakim Negara
(Oleh Ain Ismail) KUALA LUMPUR 27 NOVEMBER: Bekas pemandu Zahida Mohamed Rafik, Noor Azman Azemi memfailkan saman fitnah terhadap pelakon itu berhubung tuduhan kononnya beliau melarikan RM200,000 wang Zahida yang disiarkan di akhbar. courtNoor Azman, 38, memfailkan saman itu hari ini melalui Tetuan Daim & Gamany di Mahkamah Tinggi Sivil Kuala Lumpur. Dalam penyata tuntutan, Noor Azman mendakwa Zahida mengeluarkan kata-kata fitnah yang kemudian diterbitkan akhbar Harian Metro pada 3 Mac tahun lepas bertajuk ‘Zahida Rafik Terkedu.’ Pada 5 Mac tahun lepas, dakwa Noor Azman, Zahida sekali lagi mengeluarkan kenyataan palsu dan berniat jahat dengan membuat pengumuman kepada orang awam dan menawarkan ganjaran RM5,000 kepada sesiapa yang menjumpai Noor Azman atas alasan kononnya Noor Azman melarikan wang tunai miliknya. Berikutan kenyataan fitnah itu, Noor Azman mendakwa gagal mendapat pekerjaan lain dan diburu pihak polis, hingga direman empat hari. Sebelum ini, Noor Azman membuat laporan polis pada 13 Mac 2012 mengenai kenyataan palsu Zahida terhadap beliau. Noor Azman dalam laporan itu menjelaskan, beliau diminta oleh Menteri Kemajuan Luar Bandar, Datuk Shafie Apdal untuk berurusan secara rahsia di mana-mana hotel sekitar Kuala Lumpur setiap minggu dan menyerahkan wang tunai sejumlah antara RM100,000 hingga RM200,000 kemudiannya dimasukkan ke akaun Zahida. Pada 29 Februari 2012, Azman mendedahkan beliau tidak diberi wang secara tunai dan tidak pernah diberi wang jumlah besar tanpa ditemani Zahida tetapi hanya dibayar RM25,693 untuk membayar dua kereta mewah dan sebuah banglo di Bukit Indah, Ampang milik Zahida. Azman berkhidmat selama tiga tahun sejak 2009 dan meletakkan jawatan pada 29 Februari 2012 selepas menerima gaji terakhir secara tunai. Beliau menuntut ganti rugi am, ganti rugi teladan, kadar faedah dan injunksi untuk menghalang Zahida menyatakan kenyataan fitnah serta kos lain, namun tidak menyatakan jumlah tuntutan. Azman yang diwakili peguam Latheefa Koya ditemani Ketua Biro Kebudayaan dan Kesenian KEADILAN, Dayangku Intan yang juga ibu saudaranya. Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=56838 Suara Rakyat Kunak

Ahad, 24 November 2013

Pindaan perlembagaan KEADILAN dipersetujui sebulat suara.

Rakyat Hakim Negara
(Azuan Ab Rahman) SHAH ALAM 24 NOV: Cadangan pindaan terhadap beberapa perlembagaan parti disetujui sebulat suara oleh perwakilan yang hadir ke Kongres Nasional Khas KEADILAN di sini, hari ini Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Saifuddin Nasution Ismail ketika ucapan penggulungannya melahirkan rasa gembira terhadap penerimaan perwakilan kepada pindaan tersebut yang dilihat bakal melonjakkan lagi kemampuan parti itu. kongresAntara pindaan yang dibuat adalah berkaitan dengan kelayakan keangotaan di mana warganegara yang berusia 18 tahun ke atas layak memohon menjadi anggota biasa. Perlembagan terdahulu menetapkan bahawa syarat permohonan menjadi ahli parti adalah seseorang itu tidak menjadi anggota mana-mana parti lain. Pindaan terhadap perlembagaan itu juga turut menekankan semangat kerjasama dan perkongsian kuasa secara adil di antara Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia dengan memperkasakan kedudukan politik dan ekonomi yang saksama mengikut kerangka Perjanjian Malaysia tahun 1963. Martabat dan peranan wanita sebagai tonggak dan penggerak masyarakat turut diiktiraf dengan menghayati falsafah hormat wanita dengan memastikan wanita bebas daripada diskriminasi dan eksploitasi. Demi memastikan hak serta kepentingan wanita terpelihara golongan itu disasarkan memberikan sekurang-kurangnya 30 peratus penglibatan dari mereka dalam kepimpinan dan kuasa membuat keputusan. Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=56796 Suara Rakyat Kunak

Sabtu, 23 November 2013

Najib minta bantuan PM Bangladesh tutup penipuan pilihan raya?

Rakyat Hakim Negara
Najib minta bantuan PM Bangladesh tutup penipuan pilihan raya (Oleh Norasikin Samsi) KUALA LUMPUR 20 NOVEMBER: Datuk Seri Najib Razak berbohong kepada Perdana Menteri Bangladesh menyatakan kononnya Pakatan Rakyat mendakwa 40,000 rakyat negara itu mengundi Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke-13. Sebaliknya, tegas Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Perdana Menteri pada pembentangan Bajet lalu mengelirukan Dewan Rakyat dengan berkata, Pakatan menuduh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mendaftar 40,000 warga Bangladesh sebagai pengundi. Anwar“Najib sebenarnya mengelirukan Dewan. Kita dah jelaskan dan kita buat semakan sama ada wujud atau tidak kenyataan begini. “Dalam semakan kita tidak ada. Kita hanya temui tiga fakta berhubung isu penipuan pengundi,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini. Beliau menjelaskan, semakan Pakatan Rakyat mendapati pengundi dibawa dengan pesawat termasuk orang luar dari Sabah dan Sarawak. Kedua katanya, kenyataan Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof bahawa terdapat 62,000 pengundi yang diragui didaftar sebagai pemilih. Seterusnya Anwar merujuk kenyataan beliau selepas pengundian awal dengan bukti nama, kad pengenalan dan status kewarganegaraan. “Warganegara tersebut termasuk India, Bangladesh, Filipina, Indonesia. Soalan saya bagaimana orang dalam kategori warganegara ini boleh dibawa masuk sebagai pengundi awal di bawah tentera dan polis. “Tetapi sekarang ini, dia (Najib) lemparkan (tuduhan) dan minta bantuan Perdana Menteri Bangladesh untuk mengatakan tidak ada pengundi Bangladesh mengundi di negara ini. “Mana PM Bangladesh tahu. Ini urusan dalam Malaysia dan patut dipantau oleh SPR. SPR memang terbukti berat sebelah, tidak wibawa, tidak dipercayai lagi,” kata Ahli Parlimen Permatang Pauh itu. Perkara ini diberitahu Najib kepada Sheikh Hasina, semasa pertemuannya dengan Perdana Menteri Bangladesh itu di negara tersebut. Mengulas lanjut, Anwar berkata, jumlah 40,000 warga Bangladesh seperti didakwa Najib itu sebenarnya merupakan ciptaan blogger Umno. “Siapa yang kata 40,000? Ini telah dipusing oleh blogger Umno. Kenyatan kita memang ada pengundi luar dan kita buktikan dengan nama dan warganegara dalam senarai pemilih dengan merujuk kenyataan SPR. Perkara ini sekarang disahkan dalam RCI (Suruhanjaya Siasatan Diraja) tentang nama-nama yang dikemukakan untuk pertimbangan SPR,” katanya. Tegas Anwar, perkara itu perlu diserahkan kepada pasukan bebas atau dibawa kepada RCI, bukan dicanang seperti dilakukan Najib. Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=56760 Suara Rakyat Kunak

Isnin, 18 November 2013

Siapakah Pilihan Dato Nilwan Menjadi PKR Pemimpin Kemajuan Rakyat Di-Dun N-51 Kunak?

Salam 1 Malaysia.
Kunak, PRU 13, telah berlalu 6 bulan yang lalu, Pemilihan agong UMNO, Silam telah pun selesai. Ahli Majlis telah pun dilantik, Cuma belum lengkap kiranya, jawatan kuasa Adun belum terleksana, terutama PKR Dun N-51 Kunak menjadi tanda tanya. Apakah YB Dato, Nilwan Kabang selaku Yang Berhormat kemunkinan susah nak memilih siapa yang layak sebagai PKR Pemimpin Kemajuan Rakyat Kunak? Kalau pemilihan untuk kepimpinan Daerah, pandangan saya secara peribadi, yang paling layak memegang jawatan tersebut, masih En Halid Harun, PKR Pemimpin Kemajuan Rakyat yang terdahulu, jika dibandingkan keseluruhan orang orang Dato Nilwan. Alasan, Halid Harun telah memenangi dalam Pemilihan AJK Umno Silam dan Wakil 7 baru baru ini. Dengan kemenangan itu maka kepimpinanya pun bertaraf pemilihan dan disukai ramai pemilih, Semuga Dato Nilwan membuat pilihan PKR Pemimpin Kemajuan Rakyat yang terbaik untuk terus memajukan Daerah kunak dimana penduduknya katandusan Pembangunan dan Perladangan.. dan lain lain lagi.. Suara Rakyat Kunak

Khamis, 14 November 2013

Hasil Kekayan Negra Hanya Untuk Koprat BN?

Salam 1Malayaia
Bernas diswasta, Syed Mokhtar tamak haloba - AnwarNov 12 2013 / Keadilan Daily Pengenalan Akhir-akhir ini, syarikat yang dahulunya menjadi tarikan pelabur tapi kemudian dibuang-senarai (de-listed) dari pasaran saham lalu diswastakan bagai satu trend. Satu contoh: Blackberry, di mana ia dibuang-senaraikan lalu diswastakan selepas kerugian hampir USD 70 bilion dari nilai asal USD 80 bilion lima tahun lalu. syed_mokhtar Senario perniagaan yang semakin mencabar menyukarkan syarikat-syarikat yang tersenarai untuk memberi pulangan yang besar kepada para pelabur; penswastaan memberi peluang kepada pihak pengurusan sesebuah syarikat untuk fokus mengembangkan perniagaan jangka masa panjang. Di Malaysia, penswastaan sesebuah syarikat sebegini seringkali mempunyai niat yang berbeza: tamak haloba. Padiberas Nasional Berhad (Bernas) tidak menghadapi masalah serupa Blackberry. Harga saham Bernas sedang meningkat malah nilainya kini hampir tiga kali ganda nilai lima tahun dahulu. Ia satu contoh syarikat yang stabil dengan keuntungan bersih tahunan konsisten sekitar RM 135 juta setiap tahun sejak 2006, dengan hasil yang meningkat tahun demi tahun dari RM 2.1 bilion (2006) ke RM 3.6 bilion (2012). Bernas memang sasaran pengambilalihan mana-mana individu yang sangat kaya. Apabila diambil kira keuntungan yang sihat, monopoli Bernas ke atas lesen AP import beras dan realiti bahawa beras adalah makanan ruji rakyat Malaysia, individu-individu yang sangat kaya pastinya mengidamkan syarikat sebegini. Niat asal Kita patut ingat niat asal penswastaan Bernas bukan sahaja untuk memastikan keperluan beras negara dipenuhi (melalui pengurusan Simpanan Stok Negara dan Skim Harga Subsidi Padi) tapi juga untuk memastikan petani dan pengedar bumiputera serta pekerja Bernas mendapat manfaat dari milikan ekuiti daripada penswastaan tersebut. Hal ini dibangkitkan Menteri Kewangan pada bulan Disember 1995 dalam jawapan kepada YB Tn Lim Guan Eng di Parlimen, diikuti pembentukan konsortium Budaya Generasi Sdn Bhd pada Januari 1996. Konsortium tersebut membolehkan lebih dari separuh ekuiti Bernas dimiliki persatuan-persatuan petani (KADA, MADA, NAFAS), nelayan (NEKMAT) dan pekerja Bernas. Pusingan 1 Bernas Hingga hujung 2009, milikan-milikan ini mulai dibeli seorang individu bernama Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary (gambar atas) melalui syarikat-syarikat milik beliau (Gandingan Bersepadu Sdn Bhd dan Tradewinds) mengakibatkan beliau memiliki 53.7% Bernas melalui pengambilalihan oleh Maybank Investment Bank Berhad bernilai RM 526 juta. Purata keuntungan bersih Bernas dianggarkan pada RM164 juta setahun dan hasil meningkat dari RM 3.3 bilion (2009) ke RM 3.6 bilion (2012). Pusingan 2 Apabila kerajaan memanjangkan mandat Bernas untuk merangkumi pengurusan bekalan beras negara dan monopoli pengimportan beras dari 11 Jan 2011 ke 10 Jan 2021, Tan Sri Syed Mokhtar bertambah tamak. Tawaran pembelian Bernas pada RM 3.70/saham dibuat pada penghujung Feb 2013 melalui syarikat-syarikat lain milik beliau, iaitu other companies namely, Perspective Lane (M) Sdn Bhd, Kelana Ventures Sdn Bhd, Seaport Terminal (Johore) Sdn Bhd dan Acara Kreatif Sdn Bhd. Pengambilalihan ini, yang juga dinasihatkan Maybank Investment Bank Berhad dikatakan bernilai RM 477 juta. Pada 6 Nov 2013, lembaga pengarah Bernas dinasihat menyahsenaraikan Bernas dari Bursa Malaysia kerana jumlah saham yang dimiliki awam telah jatuh ke 16.31% (iaitu dibawah nilai yang diperlukan untuk penyenaraian iaitu 25%) akibat pengambilalihan sistematik Tan Sri Syed Mokhtar. Pada Feb 2013, Maybank Research membuat ramalan hasil dan keuntungan Bernas bagi 2013 hingga 2015: https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=b87f44eed0&view=att&th=1424ad868a08a904&attid=0.1&disp=inline&realattid=f_hnwpdgmr0&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-6jo2cEozdDpp1DdsxB7Lq&sadet=1384236186096&sads=jA2rkw2oBzF1XXkJjezQHav0zD4 Ini bermakna hasil dianggarkan meningkat hingga RM 3.9 bilion pada 2015 dari RM 3.6 bilion pada 2012. Keuntungan meningkat 40% ke RM 165 juta pada jangkamasa pendek untuk mengurangkan harga beras antarabangsa akibat pengeluaran berlebihan di Thailand, Vietnam, India dan Pakistan. Hal ini akan menguntungkan sesiapa yang memiliki Bernas di masa hadapan. Soalan yang diutarakan Bagaimana seorang individu dibenarkan memiliki monopoli ke atas beras sebegini, yang mungkin mendatangkan kemudaratan terhadap kestabilan harga di masa hadapan, yang merupakan niat asal penswastaan Bernas? Kenapa kerajaan telah tersasar dari niat asal penubuhan Bernas, iaitu untuk melindungi kepentingan petani dan pengedar bumiputera serta pekerja Bernas? Adakah milikan ekuiti mereka ini tidak penting di mata kerajaan, berbanding kepentingan individu-individu maha kaya dan mempunyai "kabel" politik sebegini? Bagaimanakah pengambilalihan saham Bernas bernilai RM 477 juta, dan jumlan pengambilalihan melalui Tradewinds Plantation dan Bernas bernilai RM1.173 bilion oleh syarikat milik Tan Sri Syed Mokhtar (Perspective lane, Kelana Ventures, Seaport Terminal dan Acara Kreatif) dipermudah Maybank IB? Bagaimana seseorang individu boleh berterusan berjaya mendapatkan pinjaman dari bank yang sama? Kami kecam pengambilalihan baru-baru ini yang bersifat oportunis oleh Tan Sri Syed Mokhtar sebagai satu langkah mengambilalih sepenuhnya Bernas pada ketika monopoli Bernas ke atas pengimportan beras dilanjutkan hingga 2021, disebabkan tindakan ini akan menguntungkan satu individu tertentu, iaitu Tan Sri Syed Mokhtar sendiri. Datuk Seri Anwar Ibrahim Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia Ketua Umum KEADILAN
Suara Rakyat Kunak

Selasa, 5 November 2013

Kebun, Rumah Untuk Dijual Dan Disewa Di- Sabah

Salam Maal Hijrah
Various properties looking for buyers as at 021113 * 40 acres CL at rugading  with approved dp . Selling at rm20 psf * 22 acres nt land at kinarut with dp approved. SP:- rm25 psf * NT land  kokol selling rm150k pa * 2 storey terrace (corner)  taman hiburan cl999 , land size 6000 sf but bua 3000 sf. Sp rm780k * Apartment at  bandar sierra for sale bua 900 sf and sp rm270k * 6 acres CL kinarut cl999 and sp rm400 k pa or rm9 psf and agriculture zoning * 2.166 acres  NT land at  kg minitod nt land selling at rm3.2m lumpsum *  5.5 acres  at sindumin nt land  selling at rm220k and * 277 acres nalapak ranau cl  selling at  rm95k pa * asia city complex full renorvation  with office furniture bua 305.5 sf renting at rm1200 pm *  hotel asia city selling at RM12.5m for 68 rooms . * radiant tower madison block bua 1800 sf 2nd floor selling at rm580k  *  the peak soho 639 sf and 2nd floor ff , rm470k nego but facing swimming pool . *  85 acres  oil palm land at tawau with 5 years oil palm  . 7 miles from tawau town. SP rm5m . * 73.62 acres CL999 land  at kg madsiang , penampang    but no road access and have to built a bridge across the babagon river and  zoning residential . Selling at rm18m * 5 acres NT  nearby the t junction to tuaran town  * 32 acres NT/CL  at tuaran sulaman  suitable for eco tourism with selling price at RM1m pa . DP for  resort  submitted * 22 acres cl land on top of the hill next to a  smk tebobon school jln tuaran on the way up to telipok left side of the road after grand merdeka  .Selling at  rm6.5m *  grace court 4th floor  bua 1000sf selling at rm340k * api2  centre 2nd floor 760sf sp rm398 k * nountun apartment 800sf grd floor selling at rm260k * 0.82 acres nt beside st micheal or opposite st joseph convert penampang selling at rm56psf or rm2m * 4 star hotel  or 5 storey  hotel  for sale but  must be with good offer *  4.14 acres kimanis 3-4 km to sabah oil and gas terminal suitable for industrial development ,flat land  and  3 km gravel road and sp RM2.6m . *  5000 acres beaufort cl999 beside hospital and 40% hilly and 40% undulating and 20% flat *  0.7 acres cl or 30k sf and located beside power plant and with building and worker quarters selling at rm2.6m *  bungalow at donggongon town cl99 and land 12k sf and can park 6 cars and 7 rooms and 4 bathrooms and located behind cash and carry showroom and sp rm1.8m * 1400 acres cl vacant land at ranau  sp rm16k pa * 2.3 acres penampang by pass at paddy field sp rm65 psf *  NT 2 acres kg tombovo nearby zoo lok kawi and roadside suitable for warehouse and rental rm3k pm * NT 0.7 acres nearby kg mahandoi in front of  sekolah belajar kereta KMK  renting rm3k pm * 2 storey terrace corner at sri borneo and land size is 7k sf and bua is 2k sf and sp at rm1.19m * 2 storey terrace house at  taman flamingo selling at rm470k and above * 1.74 acres NT land at  tamparuli roadside selling at  rm1.4m * jesselton condo  and bua 1750 sf. Corner unit . Ff , renting at RM3500 pm * 6 acres nt land at  maang  (opposite signage catholic church of the divine mercy) penampang papar old road roadside. SP rm9.5m or rm32 psf * 787 acres merotai tawau   . Near by the sea with river. 100 acres with prawn resevoir.   sp rm20k pa . * Detached house at  penampang lok kawi old roadside with land size  22k sf selling at rm600k suitable for showroom * 12.5 acres CL999 land nearby Kudat Mosque . SP:- RM10 psf.hilly but beautiful sea view.roadside to kampung tar road… *  the loft b condo , level 3, 1535 sf, selling rm1.15m ; surian residence 2340 sf, selling at rm1.3m rent rm3500 and marina court penthouse 2300 sf, ff sell rm1.2m and uf rm1m * cyber square grd and 1st floor, adjoining unit selling rm1.8m mv is rm1.9m - lintas jaya grd floor 1200 sf ,rent rm3200 pm ; pavilion 1st floor corner rent rm2800 grd floor end corner rm4500 pm kinarut mall grd and 1st floor 1900sf selling rm680k *  taman dai ming bungalow  5r5b, ff 5500 sf, rent ,rm 2800 pm and lucky height 980 sf, top floor ,ff rm1200 pm and grace court 2nd floor, 3r1b , ff rm1300 pm. * jesselton condo renting at rm3400 ff 3r3b and eden height at rm1200 pm 10th floor ,ff  surian residence 1288 sf, pf, rent rm1800 ; alam damai condo 2nd floor 1091 sf,uf sp rm550k and the peak condo 7th floor, ff seaview rent rm3500 pm . *  351 sf asia city kompleks rent at 1200 pm * ganang villa rm500k  block f, and another lot at rm550k * putatan platinum 10th floor, block b, seaview and renorvated + heater+ fan+ built in kitchen cabinet + uf SP rm290k * taman nelly semi detached and sp rm900k and land 3600 sf and 2 storey and fully renorvated and extended kitchen * 2 storey semi detached at  taman milek  and fully renorvated and land size  3600 sf, selling rm990k * waikiki  condo  duplex and bua 2100sf at 5th floor and golf view at hawaii block . sp rm900k * Grd floor ,1.5 storey kolombong  kian yap light ind shoplots    and bua 2100 sf and corner lot . Renting at rm5k pm * radiant court ff at 8th floor and bua 1300 sf and renting rm2500pm . *  22 acres nt land  zoning RB,  kinarut  and  dp approved  and sp rm25psf * 15 acres CL999 land at pulutan  SP RM18 psf * 24 acres CL pulutan  next to petronas and one lot away from mainroad and rb zoning  behind magisan signage . SP RM55 psf * 8.05 acres NT land opposite IMW ketiau and industry zoning and roadside selling at rm38 psf * 1.25 acres  CL land roadside along   lok kawi  highway and dp approved for few shoplots. SP  but op rm20m * 532 acres CL oil palm land  at sapulut nabawan and distance to main road 15km and Age of trees  are  8 mths - 3 yrs old. Selling RM15m *  island  land and quarry land for sell * 3.1 acres cl at jalan sulaman at rm65 psf  * 2.24 acres nt and it is triangle shape  at wijaya park menggatal or next to  taman kemas .SP rm35 psf or rm3.41m  * 2.94 acres NT land  opposite  st paul chapel kinarut  and  sp rm2.8m or rm22 psf * factory for rent at kolombong at bua 11300 sf at rm13k pm *  1 acres roadside cl at kepayan . SP:- rm5m or RM115 psf * 525 acres CL land  apin apin whereby  400 acres planted 8 years and 100 acres less than 3 yrs and 14km to apin apin junction , 10 km from there to keningau town and nearest collection centre is 15km and hilly and SP is RM30k pa * 360 acres cl land at telupid fully planted .SP is rm33k pa * 9 acres nt land nearby kauluan and dreamworld kundasang  and can do tourism related business and do chalets and may propose a  jv. * 12.5 acres  land in keningau town looking for jv * 326 acres  CL/NT land at membakut ..AOT:- 3 yrs tree  and 1 hour drive  from mem bakut town - SP:- RM18k pa * 50 acres CL Bongawan land  .SP :-  rm150k pa * 38 acres Membakut beach land SP:-  5m and 300 acres beach land SP:-  rm160k pa *  4  acres CL  likas area selling  including approve DP. * kkip warehouse for sale at rm1.48 m * 50k sf warehouse for rent at sepanggar port. * peak vista 1288 sf and bayview level 4 selling rm880k * likas square bua 1352 sf seaview 14 th floor sp rm600k * millennium residency and selling at 688- 806 sf .from rm212k to rm349k * semi detached 2 storey at   jalam eramas 2, bumi lot sp rm580k * 396 acres nt/cl land at kg ulu membakut  and all planted 5-6 yrs and 11km to mill and sp rm18k nt  but cl is 22k . *  lahad datu industrial shoplot and 12 km from town LD and on the tawau LD highway oc on end of 2014 and all got  individual title * 65 acres nt tamparuli with beautiful stream and at kg koporingan gravel road 20 min from tamparuli town and selling rm2.5m lump sum * 2000 acres nt at telupid for sale at rm17k pa * 20.20 acres roadside to sepangar at the left cl no high tension but opposite entrance to nexus . SP  rm16psf *  1 acres  NT marked yellow kg terawi penampang for sale at rm800k . between mosopiad and taman malakun * peak vista a ,2nd floor ,bua 1293 sf , rm800k and likas bay view * warehouse jalan mangga kolombong renting at rm10k pm…land size 6k sf and bua is 4k sf. * 20k sf kkip semi d warehouse with 11k sf bua for rent at rm12500 pm it is 3rd unit next to KFC * petrol station plan  approved and subdivided and selling at rm3.3m  and 70k sf land size  - 12 km from LD town * 8.79  acres NT  roadside of  jalan port kkip sepangar  opposite jabatan laut and a quarry sp RM50 psf * 10500 sf NT land   opposite RTM kepayan  selling rm330 psf * marina court for rent but not for service apartment and budget rm3k pm *  1st office for rent at kk town budget 3500pm   * tamparuli new housing for sell  at rm400k each * 77k sf  at Lahad datu tawau hghway total op is rm3.3m and for * 1.5 acres  cl99 kundasang land  mountain view selling at rm800k * 20.47 acres CL land at kg kebayau telipok cl good for resort ,walit bird. Selling rm4.5m lumpsum * surian residence   pf and basic aircon and water heater and thats all .no mattress and sofa  . Renting at RM1800 pm * alam damai. Suara Rakyat Kunak

Sabtu, 2 November 2013

Mengapa Rakyat Perlukan Pemimpin Yang Amanah?

Salam Awal Muharram
Mengapa Kita Perlu Pemimpin yang Adil? Pemimpin seharusnya orang yang dicintai rakyatnya memberi motivasi dan inspirasi Kata-kata adil sepertinya sudah dari Hanya bahan kampanye dan sekedar simbol politik. Pelaksanaannya prinsip berkeadilan itu sendiri. Plato sebagai kejayaan dalam tiga pelaksanaan pemimpin pendidikan memadai. yang harus berorganisasi, termasuk pemerintahan. tidak dalam kerangka menjalankan pemerintahan yang baik tetapi untuk tujuan hidup yang lebih untuk tingkat kebahagiaan. Pada dasarnya prinsip keadilan diatas adalah bagian dari fitrah manusia, tidak perduli apakah manusia tersebut anggota dari Barat, Islam atau bentuk peradaban lain. Inilah pesan universal. dengan kepemimpinan dalam Islam? Prinsip keadilan kepemimpinan berlandaskan "Rasulullah muka alam ‘alamin." muslim keberkahaan alam semesta. Pesan ini sangat karena manusia ingin kerusakan alam semesta, tidak dia atau tidak, semua ingin melihat orang yang beriman bahwa dari Allah. dari banyak kepemimpinan yang dimaksud untuk urusan padahal prinsip kepemimpinan yang disabdakan Allah kepada melalui seluruh Tidak agama dengan kehidupan umum. sejak penciptaan Sabda dalam Al Baqarah 30: "Ingatlah Aku seorang bumi". "Mengapa hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerusakan padanya menumpahkan dengan menyucikan yang Disinilah kata "Khalifah" yang harfiah wakil/penerus (Allah) penting dipahami. Dalam definisi yang operasional, memerintah dengan Al-Quran dan teladan dari Rasulullah SAW. Dan bila teliti menganjurkan permanent, dari yang ditanggalkan oleh pemimpin yang mengaku muslim, karena sudah menjadi manusia mempertahankan yang sudah Sekali menjadi pemimpin sudah tentu ingin atau tidak anak keturunannya yang pemimpin. diperingatkan Rasulullah S.A.W. bahwa tugas pemimpin jawabkan Seperti yang diriwayatkan oleh S.A.W. bersabda bahwa orang kekuasaan menyesal di hari perhitungan 2009, menentukan akan masa mendatang. diingat tidak kepada hari pemungutan suara dan suara masa yang jauh lebih penting. bersatu-padu memelihara pemimpin adil dan menumpas pemimpin Pemimpin yang Adil lebih ampuh memecahkan masalah bangsa Misalnya pemerintahan berwibawa, berulang-ulang oleh maupun Tetapi menyuarakannya seperti dalam isi Pemerintahan yang bersih dan berwibawa tidak bisa dicapai tersedianya pemimpin yang bersih (tidak perlu bersih juga (tidak korupsi anti pengambilan keputusan dalam penggunaan dana negara harus bersih dan Lingkungan berdialog antar pemimpin dan yang dipimpin juga ada. Jadi pemerintahan yang bersih dan dapat apabila tersedia kepemimpinan yang bersih dan berwibawa. perlu demokrasi, yang bagaimana tanpa bahkan darah, mengawasi bersama jalannya pemerintah, penting kepemimpinan pemimpin yang dipimpin, tugas seluruh umat tergantung pada skalanya nasional pemimpin urusannya, daerah, seterusnya. daerah daerah, pemimpin departmen departemen wewenangnya, seterusnya sampai pada tingkat rumah tangga dimana kepala bertanggung mengurus bahkan kepada tiap individu yaitu tiap bertanggung dirinya memberi tidak saja bagi dirinya sendiri tetapi juga bagi keluarga dan dasarnya sebuah Untuk seikhlasnya tuntunannya seperti Allah Quran serta teladan dan ajaran Rasulullah Perhatikan Sabda Allah dalam Surat Saad: ayat 26 berikut ini: "Hai Daud, sesungguhnya Kami telah nobatkan kamu menjadi muka antara dan kamu mengikuti hawa nafsu, akan menyesatkan jalan orang-orang jalan azab melupakan hari perhitungan. Allah Khalifah menahan diri dari hawa nafsu. ini prasyarat atau pemimpin. Disiplin ilmu organizational development dan institutional membedakan dan Untuk awam kosa kata ini kelihatan Sama-sama sama-sama sama-sama pengikut dan umat dan banyak sekali kesamaannya. seharusnya yang dicintai rakyatnya, orang motivasi, dan inspirasi kepada yang dipimpin, dan orang yang mempunyai visi ke depan yang dapat dimengerti orang banyak bagi Sedangkan administrator orang yang menjalankan roda karena kewajiban saja, demi mencapai kemakmuran lebih maka menjalankan sebagaimana yang lajim berlaku pada masa Penguasa ini seringkali tidak beradaptasi Kebiasaan menganiaya rakyat menyadari hebat internet. Penguasa ini berpikir perbuatannya menganiaya rakyat tidak ada mengetahui, peluang dapat merekam perbuatan penguasa dengan You busuk lagi pertanggung akhirat Tube menjadi usang di akhirat nanti, kaki, badan melaporkan durjana tersebut Allah. Belum lagi rakyat yang tentu mendapat kesempatan menjadi saksi atas perbuatan terkutuk tersebut. atau wakil Allah ini, pekerjaan enteng. Menjalankan khalifah administrator/ruler yang perannya tidak menjalankan tradisi yang berlaku meningkatkan mutu kehidupan bangsa. Khalifah membawa rahmatan lil berkah kepada alam semesta. kemampuan menahan diri dari hawa nafsu mutlak. Allah sebelum penciptaan Adam A.S., jauh sebelum pengusiran Iblis pembangkangannya (Surat Al-Baqarah ayat 30 menceritakan pertama A.S.). kemampuan jauh penting dari faktor keturunan, lebih penting dari darah. Entah kenapa dunia ini pemikiran keturunan Anak presiden atau wakil presiden persyaratan atau perdebatan faktor (keturunan) lebih penting dari lingkungan manusia. Kedua faktor tersebut sangat penting, pembawaan memang diwariskan dari anak ke orang tua, namun apabila tidak maka faktor bawaan itu tidak seperti Presiden atau Wakil Presiden ke dikungkung istana. lingkaran kemanapun Hal tersebut tidak menjamin anak-anak mewarisi dari Presiden pejabat menyelesaikan pendidikan S-1, yang selesai banyak sekali intervensi dari pengaruh orangtua. Kita betapa terpandang menjalankan atau berbisnis, kalaupun kelihatan bisnisnya berhasil, sekali lagi faktor keberhasilannya adalah Kisah Nabi Ibrahim A.S. bukti Allah faktor adil adalah lebih utama dari faktor keturunan. Firman Allah dalam Al Baqarah - 124: "Dan (ingatlah), ketika Ibrahim Tuhannya kalimat lalu berfirman: "Sesungguhnya Aku menjadikanmu bagi seluruh manusia". "(Dan juga) berfirman: "Janji-Ku (ini) tidak orang-orang lalim". Orang yang lalim adalah tidak walaupun itu keturunan nabi bila tidak tidak yang Allah Dari surah Al-Baqarah ayat 124 menunjukkan proses penciptaan, pembinaan, dan pengembangan seseorang pemimpin A.S. berbagai melewati manusia menentang berhala jaman kerajaan Babilonia. Dengan keberanian yang luar monotheisme yaitu hanya satu patut dengan dan kesabaran yang luar biasa, hukuman dibakar hidup-hidup orang-orang memerintahkannya tempat kering tanpa air dan makanan bahkan jauh dari permukiman Ibrahim mematuhi perintah itu. Ketika memerintahkannya untuk menyembelih putranya Ismail, yang kelahirannya telah Nabi melaksanakannya tanpa ragu-ragu, padahal hati akan apabila menyembelih anaknya, darah kecintaannya. kecintaan dan ketaatan kepada segalanya ditunaikanlah perintah Allah. Berdasarkan hal itulah Allah Khalifah di Sudah tentu Nabi Ibrahim sangat bersuka memohon Allah agar anak keturunannya juga menjadi pemimpin. Allah bahwa Allah tidak berlaku bagi orang- Sekali lagi orang yang zalim yang hukum Pemaksaan diri untuk menjadi negara mutlak salah satu pelanggaran utama. Kekuasaan mutlak dan abadi hanyalah dimiliki oleh Allah. bisa bentuk pamer kekuasaan, siapa menentang kekuasaan dan abadi adalah sebuah upaya diri Allah. Kita harus ingat Firman Allah dalam Al Ikhlas ayat 4: seorang pun dengan definisi sederhana siapa yang tidak adil, seperti diriwayatkan Abdillah-ibn-Mas'ud. mereka yang sujud kepada zat Allah meninggalkan perintah Allah, dan Allah telah berjanji bahwa orang yang tidak adil ini tidak akan jadi pemimpin dan tidak menjadi orang berlomba-lomba untuk menjadi penguasa dan pemimpin. juga konsekuensi penguasa Seperti oleh Ma'qil bin Rasulullah bersabda. "Bila ada penguasa/pemimpin yang menelantarkan umat yang dipimpin, dia tidak akan masuk surga, bahkan tak bau olehnya." Dan dalam hadis lain diriwayatkan Yasa'r SAW meninggal keadaan menyembunyikan sesuatu dari umat, maka Allah pintu Hal lain yang diharapkan dari pemimpin menyelenggarakan atau Di membangun kepemimpinan lebih penting daripada urusan memilih pemimpin itu sendiri. timbal-balik terjadinya Jadi adanya majelis syura atau perwakilan/ seharusnya dialog dengan Sejak Proklamasi Kemerdekaan sampai tahun 1998, Indonesia mengadakan konsultasi timbal-balik antara eksekutif legislatif. Hak inisiatif lembaga legislatif telah diberangus oleh otoriter dengan pembangunan eksekutiflah melakukan Menyusun perundangan lainnya. dikontrol Wanhankamnas, lembaga yang dikontrol militer menghasilkan pemikiran pembangunan tahunan, dan panjang. Karena hak inisiatif diambil eksekutif, lembaga seperti DPR dan MPR hanyalah konsultasi ada balik penggunaan sumber daya manusia seluruh komponen bangsa. Pemimpin yang tidak mampu berdialog timbal balik adalah yang Perhatikan Firman Allah dalam Surat Ash-Syura [42-38]. "Dan orang-orang menerima (mematuhi) seruan mendirikan sedang urusan antara menafkahkan sebagian dari rezeki yang Kami berikan kepada mereka. interpretasi yang Almarhum Asmuni sering menyindir soal musyawaroh ini, karena pada dasarnya musyawaroh di sini pembicaraan tanpa diikhtiarkan musyawarah mutual consultation ini adalah upaya untuk memperoleh yang mengesahkan diajukan orang atau kelompok terkuat, lain mengangguk musyawarah membuka forum untuk dialog urusan diriwayatkan At-Tirmidhi. oleh Khulafa-ur-Rasyidin. tersebut nasihat dari para sahabat yang berpengalaman. konsultasi timbal balik untuk terbaik memberikan pemeluknya diri yaitu Kelihatannya adalah rutin yang kita lakukan. Paling tidak tiap hari Jum'at. Namun adalah kepemimpinan dasar, di samping sebagai salah satu tata cara shalat. saripati pelaksanaan shalat berjamaah, sebagai bahan penempaan diri kepemimpinan, yaitu: Menjadi imam atau pemimpin membutuhkan yang sudah Al-Quran, mengetahui dibacanya. moralnya, menjadi pemimpin keterampilan menjalankan pemimpin, sekedar diwariskan dari orang tua, atau merebut kekuasaan pengetahuan kepribadian harus baik. utama menjadi kepada Allah. Sikap takwa ini harus diiringi oleh kepribadian dan kebenaran. yang seseorang layak menjadi imam. sebagian adalah kepentingan umat. Sudah tentu komunitas bangsa yang majemuk, maka kepentingan mayoritas terbesar umat. Tidak yang memaksa sesuatu umat untuk yang tidak sukai. Apalagi melawan perintah Allah. Oleh karena itu dalam shalat, seorang menjadi Imam karena sudah disepakati sebagian besar umat. • Perhatian dan kasih sayang Seorang pemimpin seharusnya membuat Pemimpin memiliki rasa kasih sayang dan perhatian besar kepada yang Rasulullah memberi contoh, seperti yang Imam dalam sebuah shalat jamaah, memperpendek bacaan surat ketika mendengar peluang menyelesaikan memberikan kepada anaknya agar berhenti memiliki maksud ganda juga, demikian juga terusik konsentrasinya karena mendengar ada anak menangis Di samping itu pemimpin perlu memiliki rasa peka yang tinggi mengambil tepat kepentingan umat. • Pendelegasian wewenang dalam selalu berganti, tidak pernah ada imam tetap, karena tugas adalah bersama, seseorang. karena itu wajib bagi seorang mengakui tidak tugas, orang permanen Dalam shalat, manakala sang imam sedang kena flu sehingga suaranya, orang menyerahkan menunjuk menyelenggarakan wajib menunjuk lain, atau mengundurkan diri agar dapat diadakan pemilihan manakala kondisi sudah tidak memungkinkan melaksanakan tugasnya sebagai pemimpin. Untuk mengurus negara besar hendaknya Indonesia, secara pendelegasian agar umat Negara sudah secara dengan alasan apapun. Haruslah disadari sepenuhnya adalah manusia dan Allah saja yang maha suci dan suci dari segala kesalahan. Jadi seorang pemimpin tidak terlepas dari berbuat salah. Oleh karena itu memperbaiki diperlukan melakukan atas kesalahan yanig pemimpin, baik menghargai usaha itu dengan perbaikan ikhlas dibayangi rasa malu atau rasa Sayangnya banyak pemimpin yang mengaku muslim, justru penjara hukuman yang berat yang mengkoreksi kesalahannya. UU anti-subversi adalah UU yang muslim untuk menghancurkan yang koreksi • Tidak mengikut perbuatan pemimpin yang menganjurkan atau umat anjuran pemimpin tersebut. dalam imam ketika memimpin shalat tidak shalat, imam, mengganti, jamaah Misalnya sebelum sebuah dekat tempat sujud, semacam lainnya, kewajiban untuk bertindak yang tepat. itu berjamaah sangatlah penting di Bukan pahala yang berlipat-lipat dari menyelenggarakan berjamaah, tetapi juga melatih seperti dicontohkan Contoh dari Rasulullah adalah memerintahkan muslim Mekkah (Ethiopia), Quraisy yang melampaui batas dan menelan korban jiwa. Rasulullah tetap berdakwah di Mekkah, justru dari Abisinia ketika itu. Hal yang memerintahkan para mengungsi pemimpin keberanian yang Rasulullah tidak terhadap bentuk intimidasi dan godaan. memiliki menghadapi segala ancaman dan tantangan yang Islam. Dengan keberanian dan keahlian yang tumbuh, maka akan berkembang kemampuan baik kepada kejujuran juga mempunyai kemampuan pikir yang komprehensif dan holistik sanggup kepada tiap aspek kehidupan. Rasulullah memberikan contoh agama kesejahteraan Semua bidang dan sektor harus dapat diberikan perhatian yang oleh adalah Menyelesaikan bidang Cornell University spesialisasi kelembagaan dan pembangunan lingkungan www.hidayatullah.com Dibaca :8111 kali Suara Rakyat Kunak

Rabu, 30 Oktober 2013

Wang Rakyat Puluhan Belion Mengalir Keluar Dibawah Pengurusan Najib Razak. Anwar Ibrahim

Salam 1 Malaysia
KUALA LUMPUR 25 OKT : Bajet 2014 yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak gagal untuk memperbetulkan ketirisan puluhan bilion wang rakyat daripada berlaku, tegas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Anwar berkata, pengumuman Kerajaan Pusat untuk melaksanakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada bermula 1 April 2015 pada kadar 6 peratus hanya akan menambahkan bebanan rakyat. “Tidak ada pertimbangan untuk memperbetulkan soal kebocoran, ketirisan puluhan bilion, tidak ada soal pembaziran hendak dibetulkan dan juga memperbaiki pengurusan Kerajaan. “Yang terpaksa mereka lakukan kerana kedudukan fisikal yang lemah ialah percukaian. GST hanya akan membebankan rakyat bawahan dan akan menambahkan pelebaran jurang kaya dan miskin. “Keduanya kenaikan harga gula, dengan hujah yang cukup lemah dan remeh sekali,” kata Anwar ketika ditemui di luar Dewan Rakyat hari ini. Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng pula berkata, pelaksanaan GST hanya menyebabkan rakyat yang tidak pernah membayar cukai akan terpaksa membayar cukai. “Di Malaysia hanya enam peratus penduduk yang bayar cukai. Di Malaysia hanya 15 peratus daripada pekerja yang bayar cukai. Sekarang semua kena bayar cukai,” katanya ketika ditemui. Katanya, Kerajaan Pusat tidak berlaku adil kepada rakyat yang berpendapatan rendah kerana rakyat yang tidak pernah membayar cukai selama ini terpaksa membayarnya. “Dia (Kerajaan) bukan sahaja mengenakan GST pada 2015, tapi telah hapuskan subsidi gula 30 peratus, saya tak tahu apakah jumlah ini akan jimat tetapi ini hanya menambahkan beban rakyat,” kata Ahli Parlimen Bagan itu. Suara Rakyat Kunak

Sabtu, 26 Oktober 2013

Kalimah Allah Milik Seluruh Umat Manusia - Dr Yusuf Al-Qardhawi

Salam 1 Malaysia Dicetak Dari, Blog Kelab Green Boc
Kalimah Allah Milik Seluruh Umat Manusia - Dr Yusuf Al-Qardhawi Artikel ini diambil berdasarkan teks khutbah Jumaat Dr Yusuf Januari 22 pada Qardhawi yang lalu di Masjid Umar bin Al-Khattab di Doha, ibu negara Qatar. Anda boleh melihat kenyataan penuh beliau melalui laman web rasmi Dr dan juga Yusof Al-Qardhawi perolehi terjemahan beliau laman web saudara Ridzuan Abdul Aziz. Syukran diatas perkongsian. Ianya merupakan penjelasan yang dalam padat dan ringkas untuk memahamkan orang Malaysia keseluruhannya berkaitan keadaan dan situasi menurut kaca mata Islam berkenaan penggunaan isu dengan Allah. Apa yang dinyatakan oleh terdapat beberapa perkara boleh disimpulkan bagi menutup isu ini yang kian berlarutan di Malaysia. Pertama, kenyataan dikeluarkan oleh ulama’ diiktiraf oleh ulama’-ulama’ seluruh dunia hendaklah dihormati diakui kerana ketinggian ilmu beliau jika dibandingkan dengan pendapat sesetengah ‘ustaz’ atau mahupun sesetengah golongan Malaysia ini. Kedua, kalimah Allah adalah kalimah milik seluruh umat manusia, bukan milik umat Islam semata-mata. dinyatakan jelas menerusi yang menjadi pembuka bagi اﻟﺤﻤﺪ iaitu ﻟﻠﻪ رب اﻟﻌﺎﻟﻤﻴﻦ Al-Quran, segala pujian hanyalah bagi Tuhan sekalian alam, bukan Tuhan sekalian umat Islam. Ketiga, mengutuk sekeras-kerasnya tindakan pihak yang bertanggungjawab mencetuskan rusuhan antara kaum dengan menyerang rumah-rumah ibadah antara Kristian dan juga umat Islam. Islam sendiri melarang merosakkan tempat ibadah sendiri kaum kuffar hatta di perperangan sekalipun. Ini terbukti semasa Salahuddin Al- membebaskan sewaktu Ayubi Jerusalam (Baitul Maqdis) daripada cengkaman Kristian beliau menyeksa tahanan perang juga dan gereja memelihara pendeta kristian. Yusuf Al-Qaradhawi Serangan terhadap orang Kristian di Malaysia. Qaradhawi, Yusuf Dr – Doha Presiden dari ‘International Union for Muslim Scholars’ mengutuk kejadian yang berlaku antara Muslim buah beberapa di Kristian Arab dan Islam, dan serangan atas beberapa buah bahawa membuktikan peristiwa itu disebabkan oleh ketidak fahaman dan kejahilan, dari amalan orang Islam. Serangan terhadap beberapa gereja di Malaysia adalah berpunca dari penggunaan lafaz ‘Allah’ yang Kristian orang oleh mulia tidak sesuai kerana Allah Tuhan sekalian alam, dan hanya umat Islam. ﺑﻤﺴﺠﺪ 2010-1-22 اﻟﺠﻤﻌﺔ ﺧﻄﺒﺔ اﻟﺪوﺣﺔ اﻟﻘﻄﺮﻳﺔ ﺑﺎﻟﻌﺎﺻﻤﺔ اﻟﺨﻄﺎب اﻟﻘﺮﺿﺎوي اﻷﺣﺪاث : “ إن اﻟﺘﻲ وﻗﻌﺖ ﺑﻴﻦ اﻟﺪول ﻣﻦ ﻋﺪد ﻓﻲ واﻟﻨﺼﺎرى ﺳﺒﺒﻪ اﻟﺠﻬﻞ وﻟﻴﺲ ﺗﻌﺼﺐ ، اﻟﻘﺮآن ، ﻣﺘﺴﺎﻣﺤﺔ أﻣﺔ ﻓﺎﻟﻤﺴﻠﻤﻮن ، ﻫﻮ وﺗﻌﺎﻟﻰ ﺳﺒﺤﺎﻧﻪ ﷲ ﻷن اﻟﺘﺴﺎﻣﺢ اﻟﺬي ”. ﺧﻠﻖ اﻟﻨﺎس ﻣﺘﻔﺎوﺗﻴﻦ ﻋﻠﻰ ﻳﺠﻤﻌﻬﻢ أن ﷲ ﺷﺎء وﻟﻮ : “ ﻫُﻮَ ﻟﺠﻤﻌﻬﻢ ﺗﻌﺎﻟﻲ ﻗﺎل ﻛﻤﺎ وﻟﻜﻦ ، : ) ﻓَﻤِﻨْﻜُﻢ ْ ﻛَﺎﻓِﺮ ْ وَﻣِﻨْﻜُﻢ ٌ ﻣﱡﺆْﻣِﻦ وَﻟَﻮْ ٌ(، ) ﻳَﺰَاﻟُﻮنَ َ وَﻻ ً وَاﺣِﺪَة ً أُﻣﱠﺔ َ اﻟﻨﱠﺎس َ ﻟَﺠَﻌَﻞ َ ﻣَﻦ َّ إِﻻ رﱠﺣِﻢ رَﺑﱡﻚ َ ﻓﺎﺧﺘﻼف َ…(، ﻳﺴﺘﻄﻴﻊ وﻻ ﷲ ﺑﻤﺸﻴﺌﺔ اﻷدﻳﺎن أن اﻟﻨﺎس وﻳﺠﺒﺮ ﷲ ﻣﺸﻴﺌﺔ ﻳﻌﺎرض ﻳﻜﻮﻧﻮا ”. ﻛﻠﻬﻢ ﻣﺴﻠﻤﻴﻦ ﺑﻴﻦ اﻷدﻳﺎن ﻓﻲ اﻟﻨﺎس اﺧﺘﻼف “ ﺑﺪﻳﻦ وﻛﺎﻓﺮ ﺑﺪﻳﻦ ﻧﻔﺼﻞ ﻻ ﻧﺤﻦ ﻳﻔﺼﻞ اﻟﺬي إﻧﻤﺎ ، اﻟﺪﻧﻴﺎ ﻓﻲ ﻓﻴﻪ ( ﺗﻌﺎﻟﻲ ﷲ ﻳﻮم اﻟﻘﻴﺎﻣﺔ ﻛﻤﺎ ، ﻗﺎل وﺟﻞ ﻋﺰ : ﺟَﺎدَﻟُﻮك ﻓَﻘُﻞ َ أَﻋْﻠَﻢ ُﷲ ِ ﺑِﻤَﺎ ُ ﺗَﻌْﻤَﻠُﻮن ﷲُ َ * ﻓِﻴﻪِ ْ ﻛُﻨْﺘُﻢ ﻓِﻴﻤَﺎ ِ اﻟْﻘِﻴَﺎﻣَﺔ َ ﻳَﻮْم ْ ﺑَﻴْﻨَﻜُﻢ ُ رَﺑﱡﻨَﺎ ُﷲ وَرَﺑﱡﻜُﻢ ﻟَﻨَﺎ ْ أَﻋْﻤَﺎﻟُﻨَﺎ وَﻟَﻜُﻢْ ﺑَﻴْﻨَﻨَﺎ ُ ﻳَﺠْﻤَﻊ ُﷲ ُ وَﺑَﻴْﻨَﻜُﻢ ﺑَﻴْﻨَﻨَﺎ َ ﺣُﺠﱠﺔ َﻻ ْ اﻟْﻤَﺼِﻴﺮُ ِ وَإِﻟَﻴْﻪ )”. أﺣﺪاث ﻣﺎﻟﻴﺰﻳﺎ واﻟﻬﺠﻤﺎت اﻟﺘﻲ اﻟﻘﺮﺿﺎوي ﻗﺎل اﻟﻜﻨﺎﺋﺲ ﺑﻌﺾ اﻻﻋﺘﺪاءات اﻟﺘﻲ وﻗﻌﺖ ﻋﻠﻰ اﻟﻜﻨﺎﺋﺲ اﻷﺳﺒﺎب ﻣﺴﺘﻬﺠﻨﺎ ”، ﻳﻠﻴﻖ ﻻ أﻣﺮ ﻟﻮﻗﻮع ﺗﻠﻚ اﻷﺣﺪاث وﻫﻲ ، ﺗﺮﺟﻤﺎﺗﻬﻢ ﻓﻲ ﷲ ﻟﻜﻠﻤﺔ اﻟﻨﺼﺎرى رب ، ﺟﻤﻴﻌﺎ اﻟﻌﺎﻟﻤﻴﻦ رب ﷲ أﺧﻲ ﻳﺎ واﻟﻤﺴﻴﺤﻴﻴﻦ واﻟﻌﺮب واﻟﻌﺠﻢ .. اﻟﻘﺮآن ﻓﻲ آﻳﺔ أول اﻟﻤﺼﺤﻒ ﺑﻴﻔﺘﺢ اﻟﺤﻤﺪ ﻟﻠﻪ رب اﻟﻌﺎﻟﻤﻴﻦ وآﺧﺮ ، ﻣﻠﻚ اﻟﻨﺎس ﺑﺮب أﻋﻮذ ﻗﻞ اﻟﻘﺮآن رب اﻟﻤﺴﻠﻤﻴﻦ أو ، رب اﻟﻌﺮب أو ، ﻣﺴﺘﻔﺴﺮا وﺗﺴﺎءل ”، اﻟﻌﺮب إﻟﻪ ، : ﻟﻤﺎذا “!”. إذن ﻳﺰﻋﻞ اﻟﻤﺎﻟﻴﺰﻳﻴﻦ ؟ ذات ﻣﺎﻟﻴﺰﻳﺎ ﻓﻲ اﻟﻜﻨﺎﺋﺲ ﻣﻦ ﻋﺪد اﻟﻤﺴﻠﻤﺔ ﻟﺴﻠﺴﻠﺔ ﻣﻦ اﻟﻬﺠﻤﺎت دﻳﺴﻤﺒﺮ ﻓﻲ ﻣﺤﻜﻤﺔ ﻗﻀﺖ أن ﻣﻨﺬ ﺑﺤﻖ ﺻﺤﻴﻔﺔ ﻛﺎﺛﻮﻟﻴﻜﻴﺔ ﻓﻲ ﻓﻲ ﻟﻠﺮب ﻟﻺﺷﺎرة ”ﷲ“ ﻛﻠﻤﺔ ﻓﻲ إﺻﺪاراﺗﻬﺎ ﺑﻠﻐﺔ اﻟﻤﺎﻻﻳﻮ اﻟﺬﻳﻦ وﻳﻘﻮل ، اﻟﻤﺎﻟﻴﺰي اﻟﺸﻌﺐ ﻣﻦ %60 اﻟﻤﺴﻠﻤﻴﻦ اﻟﻤﺎﻟﻴﺰﻳﻴﻦ إن اﺳﺘﺨﺪام ﻗﺪ ﺑﺎﻟﻤﺴﻠﻤﻴﻦ ارﺗﺒﻄﺖ ﻟﻜﻠﻤﺔ دﻳﺎﻧﺘﻬﻢ ﻋﻦ ﻟﺘﺤﻮﻳﻠﻬﻢ ﻣﺤﺎوﻟﺔ اﺳﺘﻨﻜﺮ اﻟﻌﻼﻣﺔ اﻟﺪﻛﺘﻮر ﻳﻮﺳﻒ ﻟﻌﻠﻤﺎء اﻟﻌﺎﻟﻤﻲ اﻻﺗﺤﺎد رﺋﻴﺲ ﺑﻴﻦ وﻗﻌﺖ اﻟﺘﻲ اﻷﺣﺪاث واﻟﻨﺼﺎرى ﻓﻲ ﻋﺪد ﻣﻦ اﻟﺪول ﻧﺎﻟﺖ اﻟﺘﻲ واﻻﻋﺘﺪاءات ، واﻹﺳﻼﻣﻴﺔ اﻟﻜﻨﺎﺋﺲ ﻣﺆﻛﺪا ، أن ﻣﻌﻈﻢ ﺗﻠﻚ ﺗﻌﺼﺐ وﻟﻴﺲ اﻟﺠﻬﻞ ﺳﺒﺒﻬﺎ ، ﻣﺸﻴﺮا ، إﻟﻰ أن وﻗﻊ ﻣﺎ ﻓﻲ ﻣﺎﻟﻴﺰﻳﺎ اﺳﺘﺨﺪام ﺑﺴﺒﺐ اﻟﻜﻨﺎﺋﺲ ﻋﻠﻰ اﻋﺘﺪاءات ﻟﻠﻔﻆ اﻟﺠﻼﻟﺔ ﻳﻠﻴﻖ ﻻ ”ﷲ“ ﻷن ؛ ﷲ ﻓﻘﻂ اﻟﻤﺴﻠﻤﻴﻦ وﻟﻴﺲ اﻟﻌﺎﻟﻤﻴﻦ رب . Dalam khutbah Jumaat 22.1.2010 di masjid Umar bin Al-Khattab di ibu yusuf Dr Qatar, Doha, kota Qaradhawi berkata: “Peristiwa-peristiwa yang Kristian dan Muslim antara beberapa buah negara, sebahagian besarnya disebabkan oleh kejahilan dan sikap tidak bertoleransi seorang Muslim. Hakikatnya umat Islam adalah umat yang bertoleransi. mengajarkan toleransi, kerana Allah Taala Wa Subhanahu menjadikan kesemua umat manusia itu adalah sama. Beliau menambah: “Jika kehendaki untuk mengumpul semua petunjuk-Nya, atas di manusia nescaya Dia akan berbuat demikian tetapi sebagaimana firman Taala: (Dia-lah yang mencipta kamu kamu dikalangan dan semua yang kafir dan ada yang beriman), (Sekiranya Tuhan menginginkan, nescaya menjadikan semua manusia sebagai satu umat dan tidak ada perbezaan * kecuali mereka yang dikasihi oleh Tuhan kami …) Justeru, perbezaan menganut agama adalah kehendak dari Allah Taala dan tidak ada yang dapat menentang kehendak dan memaksa semua orang menjadi Muslim”. Beliau menjelaskan lagi “perbezaan manusia bermacam-macam agama memisahkan kita (umat dengan orang kafir di dunia ini, tetapi Allah akan memisahkan (di antara Muslim dan Kafir) pada hari kiamat kelak sebagaimana firman Taala : (Sekiranya mereka (orang- membantahi kafir) orang (wahai Muhammad) katakanlah Allah Maha Mengetahui apa yang kamu lakukan * Allah yang akan menghukum kamu yang apa berkaitan kiamat perselisihkan (Allah adalah kami dan Tuhan kamu untuk kami, dan setiap pekerjaan kami kamu perbuatan dan kami untuk kamu, tidak ada dan kamu dan kami antara Dicetak Dri, Blog, Kelab Greenboc mengumpulkan kita semua hanya kepada-Nya kita dikembalikan). “ Dan tentang Malaysia dan peristiwa serangan di beberapa buah gereja, Dr Yusuf Al-Qaradhawi “Serangan-serangan yang pada gereja-gereja di adalah tidak tepat,” mencela alasan berlakunya menyebabkan yang peristiwa itu iaitu penggunaan kalimah Allah oleh orang-orang Kristian dalam penterjemahan. Beliau berkata: “Wahai Allah merupakan Tuhan semua alam, Tuhan kepada Muslim, orang Arab, Parsi… Oleh itu lihatlah Al-Quran pertama ayat اﻟﻌﺎﻟﻤﻴﻦ رب ﻟﻠﻪ Bismillah dan lihatlah pada surah terakhir dalam Al-Quran Allah Muhammad) (wahai “Katakanlah Aku berlindung daripada sekalian manusia” bukan juga Muslim,bukan orang orang Arab atau majikan, atau Raja Arab, bukan juga Tuhan yang orang Arab sembah, “ justeru tertanya-tanya: orang-orang “Mengapa sejak kebelakangan ini tidak selasa (penggunaan kalimah ‘Allah’ Kristian) ?!”.. Moga perkongsian ini manfaat dan menambah keimanan kita terhadap akidah Islam. Suara Rakyat Kunak