Suara Rakyat Kunak

Suara Rakyat Kunak
Suara Rakyat Suara Keramat

ESPN's Bottom Line Widget

Rakan Blooger ( Suara Rakyat Kunak )

Suara Rakyat Kunak ( Google+ Followers )

Selasa, 9 Februari 2016

Intipati ucapan Tengku Razaleigh

Intipati ucapan Tengku Razaleigh

Di taman Tun Dr Ismail
8hb februari 2016

1. Rakyat seharusnya dipersalahkan kerana memilih wakil rakyat (wr) yg pengecut. wr berani buat apa pun kerana dia tahu apa pun rakyat pilih mereka.

2. Ada yg berpandangan majlis raja2 patut berbuat sesuatu kerana wakil rakyat tak boleh diharapkan

3. MAS telah hentikan 6000 pekerja

4. Petronas dah beri notis untuk tamatkan 5000 pekerja

5. Bilangan yg pergi belajar on their own expenses balik tak ada kerja

6. Kerajaan nak bawa masuk 1.5 million dari bangladesh. Ini krn ada ada org proposer kepada kerajaan. Buat duit. Nak beri kerja apa kepad mereka tak tahulah

7. Polis tak beritahu peratus jenayah. Sebenarnya ramai dan bertambah kerana tak ada kerja. Kerajaan tak put efforts to create jobs

8. Rasuah berleluasa. Nak tukar geran tanah pun rasuah. Saya boleh hurai satu persatu.

9. PM mesti dipilih directly oleh rakyat. Apa yg ditakuti by 2035 kerana melayu adalah 82% penduduk msia.

10. Undang2 korupsi...the enforcement must be total. Adik kita ke abg kita ke kalau salah kena diambil tindakan

11. Zaman ayah saya dulu pegawai2 kerajaan kena tunjuk kepadanya apa yg dibelanjakannya setiap bulan. Itu transparensi.

12. Jumlah pendatang seperti bangladesh, indon, burma, nepal dll lebih ramai daripada cina. Dan mereka ini tak akan balik lg apa lagi mereka dah kahwin dengan rakyat kita. Mereka ini sebenarnya menimbulkan masalah.

13. Problem kita ialah cash is king. Mereka ini marah kpd kita yg mengkritik mereka kerana kita dianggap nak sekat rezeki mereka. Ini masalahnya mereka tak lihat mereka salah

14. Cadangan saya wakil rakyat dipilih di peringkat negeri dan bukan atas nama parti. Katakan di kelantan diperuntukkan 20 kerusi dan ada terdapat 100 calon. Siapa yg jumlah votes nya top 20 merekalah wakil rakyat lebih ramai dari cina msia.

15. Umno elders tak give up tentang ttpa ini..tapi wakil rakyat umno dipaksa ikut whip. Kjaan berunding secara sulit lepas itu paksa wakil rakyat paksa. Amerika dll itu teritory mereka kita tak mampu masuk/tembusi. Kita fokus di Asean cukuplah. Tengok keadaan di timur tengah mereka got  embroiled in american sphere of influence mereka dah tak boleh keluar lagi.

16. Tppa - Amerika nak buka sayap menguasai dunia. Kita terpaksa ubah perlembagaan semata2 utk ikut amerika. Kita bukan highly industrislised country yg memungkinkan export products kita. Obama kata rakyat amerika dpt create banyak pekerjaan dan untuk mempastikan American values dikena kepadabnegara2 lain. Kenapa kita nak jadi talibarut Amerika. Kita boleh negotiate dengan Amerika at par. Ini syarikat2 besar (yg ada di Msia sekalipun) bila tak puas hati dengan dasar2 kita mereka boleh sue kita di luar negara bukan di Msia sebab mereka tak percaya kepada Msian court. Saya tanya mustapha mohd dia pun ternganga tak boleh jawab.

17. Di korea bila tak bersetuju dengan kerajaan mereka buat mcm2. Civil disobedience dibuat oleh gandhi hingga british tunduk kepada rakyat india. Kerajaan diktator korea pun kalah kerana rakyatnya bertindak.

18. Rakyat boleh bertindak pergi jumpa tuanku raja2

19. Cuba boikot secara sistematik. Kerana negara kita terancam. Tapi buat secara professional dan legal. Bukan nak overthrow kerajaan tetapi luahkan kekecewaan dengan teratur.
Saya sanggup pikul amanah dan akan lakukan apa yg saya boleh buat.

20. I m not sure whether petronas can survive in the long run. Lingkup rasanya tidak tapi amat terjejas dengan kejatuhan harga minyak. Explaination yg diberi ttg pasaran/harga minyak cukup detail dan menarik sekali. It is not straight forward. Banyak sangat players yg terlibat. Raja saudi sekarang nak ajar American players berhubung dengan shale oil yg dikeluarkan on big scale. Tapi cost mengeluarkan shale oil cukup tinggi sejauh mana they can sustain apabila harga cost yg tinggi. Saudi nak ajar company2 ini.

#BeraniKeranaBenar
#SelamatkanMalaysia
#BangkitLawan
#GKCM
#BlueeOocean

Tiada ulasan: