Suara Rakyat Kunak

Suara Rakyat Kunak
Suara Rakyat Suara Keramat

ESPN's Bottom Line Widget

Rakan Blooger ( Suara Rakyat Kunak )

Suara Rakyat Kunak ( Google+ Followers )

Ahad, 12 Ogos 2012

Mampukah BN/UMNO Mempertahankan Negeri Sabah Dan Sarawak Pada PRU 13? Dan Janji2 PKR Kunak Pada PRU 13.

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan. Janji Ditepati..???

Dalam kehangatan menanti PRU 13 bemacam macam cara yang digunakan oleh setiap Parti Politik di Malaysia terutama Parti pemerintah BN/UMNO untuk mempertahankan pemerintahanya pada PRU 13 yang akan datang.

Cara yang digunakan Pemimpin BN/UMNO untuk berkempen sungguh luas seperti media masa, TV dan berbagai peruntukan wang Rakyat/Kerajaan digunakan untuk cuba merampas kembali 4 buah Negeri yang telah dirampas oleh Pakatan Rakyat pada PRU 12.

Bagi Rakyat tak kisahlah berapa banyak pun wang digunakan untuk berkempen yang penting kalau pun nak berkempen gunalah tabung BN/UMNO untuk berkempen secara sihat, agar tidak memudaratkan wang Rakyat/Kerajaan.

Pakatan Rakyat pulak mereka berkempen hanyalah mengunakan ceramah media dan TV mereka sendiri yang secara langsung kepada Rakyat tak ada janji bulan dan bintang seperti yang diwar warkan oleh Ketua Menteri Sabah DS Musa Aman yang menyatakan Pakatan hanya berjanji bulan dan bintang.

DS Anwar Ibrahim dan beberapa Pemimpin tertinggi Parti Pakatan terpaksa ulang alek ke Negeri Sabah/Sarawak untuk menyampaikan ceramahnya kepada Rakyat Sabah untuk menyedarkan mereka bahawa Negeri Sabah dan Sarawak perlu ditukar kepimpinanya untuk menyelamatkan ke 2 2 Negeri ini daripada muflis?

Pada PRU 13 Rakyat Sabah/Sarawak perlu sedar agar dapat menukar kepimpinan yang terlalu lama memimpin Negeri masing2 tetapi Rakyatnya dibawah paras kemiskinan, mereka Pemimpin BN/UMNO tidak pandai menjaga Rakyatnya, yang mereka pandai jaga hanya poket, keluarga dan karoni mereka.

Saya ambil contoh dimana projek pasar malam kunak, pasar malam ini telah disuwastakan oleh MDK Majlis Daerah Kunak tetapi jika ada projek naik taraf yang keluar wang MDK majlis Daerah Kunak, betulkah cara yang diguna pakai ini?

Dalam kesempatan ini juga saya sebagai salah seorang pemimpin PKR Kunak dan AJK cabang PKR Silam ingin berjanji kepada Penduduk Kunak, jika penduduk Kunak khasnya dan Rakyat Sabah amnya memberi kepercayaan kepada Pakatan Rakyat mentadbir Dun N-51 Kunak dan Negeri Sabah, selain daripada janji 20 perkara yang dijanjikan oleh Pakatan Rakyat,
Tambahan janji untuk penduduk Daerah Kunak,

1/  Cukai pintu yang lapok kami akan hapuskan,
2/ Ada beberapa buah Kampung di Daerah Kunak akan berusaha bahagikan Gran masing2 kepada setiap buah   rumah,
3/ Kami juga akan berusaha memberikan Geran kepada pemilik tanah2 yang bekum memiliki Gran tanah sejak pemerintahan Parti Berjaya lagi iaitu Kampung Basar Baru.
4/ Pakatan Rakyat juga berjanji akan mengagih agihkan hak milik masing2 kepada pemaju pekebun Kecil Tingkayu seluas 5,200 ekar kepadea yang layak,
5/ kami juga dari Pakatan Rakyat akan berusaha mengembalikan semula tanah Pekebun Kecil Koprasi seluas 3,311 ekar kepada pemilik asal yang telah dirampas secara tidak shah oleh sebuah Syarikat dari Semenanjing,
6/ Kami juga dari pakatan rakyat akan menyiasat semula kepada pemilik tanah2 dihutan simpan yang telah ditumbang semua tanaman mereka agar mendapat ganti rugi dari pihak Kerajaan,
7/ Dan yang terakhir, kami akan menyediakan kebun seluas 6,000 ekar yang diberi nama, Yayasan Penduduk Kunak, kegunaanya, untuk membantu dari segi kewangan kepada anak2 Kunak yang ingin melanjutkan pengajianya kemenara gading.
Inshllah inilah janji kami, berilah peluang kepada Pakatan Rakyat mentadbir Dun Kunak khasnya dan Negeri Sabah amnya pada PRU 13, kami dari Pakatan Rakyat akan mengotakan janji kami..
Sekian.

Suara Rakyat Kunak

Tiada ulasan: